OFFICE BUILDING IN FALIRO

Geometrical juxtapositions - redevelopment of an office building in Palaio Faliro

The existing five-storey building dates back to 1996 and it is characterised by its symmetrical shell and its monumental character. The total remodelling of the facade and the interior of the building highlights the contemporary capabilities and reinterprets the architecture of the past. The prior grid of the glass panes is replaced by impressive single glazing developed to the maximum permissible height and length, leaving the view outwards unimpeded. The notions of completeness and emptiness, of light and shade, coexist in a harmonious whole of geometries and volume. Furthermore, a cluster of unexpected sightings between indoors and outdoors, along with the element of slim openings, summarize this rhythmic change and outline the viewing and geometric elements. Horizontal consolidation elements of the two sturdy parts of the existing shell are added through single balconies and covers. The cover at the ground floor welcomes the visitor to the building, while the cover of the roof forms the coronation. In this way, the sense of consistency and succession of the distinct members of the building is completed. The built parapets on the roof are replaced with glass material, offering views of the Faliro Bay, in a green environment that develops around the roof.

PROJECT ARCHITECTS

SOFIA LEPIDA

DESIGN GROUP

GIANNA PAPAPAVLOU
KATERINA PETROCHEILOU
MARIA ANTHOPOULOU
MARILENA MELA
MICHALIS FOUNTOUKLIS

COLLABORATORS

DAIDALOS: KONSTANTINOS FOUNTOPOULOS & ASSOCIATES G.P.
INSTA Consultant Engineers
PHOTOGRAPHER: GEORGE MESSARITAKIS

PROJECT STATUS

DETAIL DESIGN 2017
CONSTRUCTED 2018