OFFICE BUILDING IN GHANA

Architectural competition entry for the design of a new office building for a maritime company in Ghana, Africa

The site of the building is located near the industrial area and the port of Tema. This feature becomes very crucial regarding the design parameters. More specifically, there are four points of interest in the surrounding area; the main access to the plot from the Rotary avenue, the city view in the north side of the plot, the port where the new Container Tema Port Terminal is located and finally the sea view. The volumetric of the building is influenced by the two axes that connect those four points and cross through the center of the plot. In this way, the ground floor of the building follows the geometry of the city and unfolds based on the axes of the adjacent roads. Accordingly, the upper floors of the building turn towards the best views of the plot. The building is organized around a central core, the atrium, in a way that amplifies the experience of the building as well as the microclimate. The adjacent floors, all have views towards the central green area, where the sunlight and natural ventilation penetrate the interior of the building. At the same time, the louvers monitor the amount of sunlight that is accessing the indoors for the user’s optimum comfort and create an interesting façade with the various shape formations.

 

PROJECT ARCHITECTS

VASSILIS PAPADOPOULOS

DESIGN GROUP

GIANNA PAPAPAVLOU
MICHALIS FOUNTOUKLIS
SEMELI MESOLONGITI

PROJECT STATUS

CONCEPT DESIGN FOR A CLOSED ARCHITECTURAL
COMPETITION 2018