UNDERCUT RESIDENCES IN ZAKYNTHOS

Design of two new undercut residences with a pool in the area of Lagopodo in Zakynthos

The main objective of the project is the design of two autonomous houses of four and three bedrooms respectively, having as basic design guideline the minimum possible intervention in the landscape and the dialectical integration of the building with its surroundings. Taking into account the steep slope of the plot, a unified cave volume is created, designed at such angle as to preserve the initial spatial and quality starting points. Important conditions were the southern orientation of the houses to the endless view to the bay of Laganas and the maximum privacy between the two houses, ensuring quality indoor and outdoor spaces and making the transition flowing from inside to outside and to the pool area. The curved forms, as synthetic tools, in combination with natural color materials, contribute to the adaptation of the building to the landscape, as a phenomenological consequence of the surrounding olive grove.

PROJECT ARCHITECTS

GIANNA PAPAPAVLOU
TASOS MICHOS

DESIGN GROUP

MICHALIS FOUNTOUKLIS

PROJECT STATUS

CONCEPT DESIGN 2020