HOTEL IN MILOS

Design of a new 5* tourist complex in the area of Mytakas in Milos

The objective of the project is the creation of a new tourist resort in the area of Mytakas in Milos Island. The shape and orientation of the plot defined the basic compositional principles. The volumes of the complex are distributed on the basis of the nature of the terrain and the visitor’s spatial perception is determined by optical escapes.
The juxtaposition of volumes on the natural terrain forms a new whole, both in terms of function and aesthetics. More specifically, the volumes of the buildings are positioned on the plot as a continuous front. The front is then divided into four parts depending on the landform. The continuous front is the basis on which the rest is appended creating a unit and then a form that refers to the Cycladic settlement. Geometrically, the volume structure is a reference to the contemporary form in comparison to the traditional one. Namely, the contemporary form follows a continuous straight line whereas the traditional one implies a line that is broken down and attached to the scale of the unit. The elements of permeability and optical escapes are enhanced by the detachment and rotation of the reception and restaurant towards the sunset. The path that crosses the two separate volumes leads to an amphitheatric setup ending on a shared pool that reflects the sunset. Thus, the spatial representation becomes the basis for the visitor to experience the landscape of Milos to the fullest.
The separation of the stairwells and the elevator emphasizes the breaking down of the volumes and the variation of the outline of the complex. It results in a monochrome off-white volume structure that is accentuated by light and shadow.
In the interior and some of the exterior floors and walls, the usage of béton ciré is making the Cycladic character of the building even more prominent. The parapets include glass panels and vertical elements are interposed between the openings transfusing a rhythm and the proportions of a Cycladic settlement.

PROJECT ARCHITECTS

SOFIA LEPIDA
GIANNA PAPAPAVLOU
KATERINA PETROCHEILOU

DESIGN GROUP

IOANNA PAPAMATTHEOU
GEORGIA TSIGARA
GIORGOS ARVANITAKIS
CHRISTINA KRYSTALLINOU
KONSTANTINOS MAROULAS
MIGUEL MUNOZ AYLLON
DESPINA PAPADOPOULOU
ANGELIKI CHRISIMOU

COLLABORATORS

NICOS KYPRIANOU
INSTAllations CONSULTING ENGINEERS

PROJECT STATUS

UNDER CONSTRUCTION 2020