OFFICE BUILDING ON SYNGROU AVENUE

"The Wave" | Redevelopment of a 7-story office building on Syngrou Avenue in Athens

The objective of the project was the redevelopment of an existing office building on Syngrou Avenue, a prominent location, as Syngrou is a major arterial road of Athens around which there are plenty of commercial buildings, offices and hotels.
Our proposal is a building that functions as an element that creates a flow of events within the urban fabric, a flow that responds to the experience of movement and passing through that is generated on Syngrou Avenue. The geometrical equivalent of the imprinted movement is the dynamic factor of the façade design. Thus, a unidirectional system of louvers transforms to a dynamic system of 3D formations that comprise the shape of the façade. The latter responds to the principles of bioclimatic design, as it effectively controls sunlight. It is also a variation element, since the framework of the façade provides multiple possibilities for structuring the interior. The terrace opens towards the breathtaking view of the Acropolis of Athens, through the creation of a lounge area surrounded by green.
The proposal seeks to transfuse a central role to the architectural constitution of the supralocal identity that the owning company provides as the key communicative tool. It is an identity that will transform the urban and cultural landscape while showcasing the building as a landmark with a wide range reach.

FIRST PRIZE

CLOSED ARCHITECTURAL
COMPETITION

PROJECT ARCHITECTS

ELENI LAGKARI
GIANNA PAPAPAVLOU
MIGUEL MUNOZ AYLLON

DESIGN GROUP

IOANNA PAPAMATTHEOU
KATERINA PETROCHEILOU
MICHALIS FOUNTOUKLIS
SEMELI MESOLONGITI

COLLABORATORS

GIORGOS CHATZIGEORGIOU ACOUSTICAL ENGINEERS
ECOSCAPES

PROJECT STATUS

FIRST PRIZE 2020