UNDERCUT RESIDENCE IN ANTIPAROS II

Design and construction of an undercut residence in three levels with swimming pools in Antiparos

This summer house is located on the island of Antiparos, on a site with a very steep slope. The house is divided into 3 subterranean sections in order to fully integrate it into the landscape of the area. The subterranean design with the use of local natural materials (stone, white plaster and wood) manages to merge the facades of the building with the environment. The connection between the subterranean "rooms" of the house is made through the outdoor space, which functions as the main living space during the summer, but also as the intermediate space between the individual parts of the house. Wooden pergolas and structural elements fully integrated into the environment try to protect the users from the intense sun and wind of the Cycladic island. Natural lighting plays a special role in the architecture of subterranean buildings, as the long slits in the ground allow the control of the natural light and the creation of a scenographic atmosphere inside the house. The combination of stone and white plaster on the façade gives the feeling of a small-scale intervention, enhancing at the same time the main features of the traditional Cycladic architecture.

PROJECT ARCHITECTS

ELENI LAGKARI
SOFIA LEPIDA

DESIGN GROUP

ARIADNE ANDROULAKI
ARIS GEORGIADIS
IOANNA GKRITZANI
ANNITA DOUKA
VICKY LAVRANOU
ANGELOS PALASKAS
CHRISTOS SIAKALLIS
MIGUEL MUNOZ AYLLON
MICHALIS FOUNTOUKLIS

COLLABORATORS

DAIDALOS: KONSTANTINOS FOUNTOPOULOS & ASSOCIATES G.P.
AGAPAKIS MELETITIKI & PARTNERS
PHOTOGRAPHER: GEORGE MESSARITAKIS

PROJECT STATUS

CONCEPT DESIGN 2019
FINAL DESIGN 2020
CONSTRUCTED 2021