UNDERCUT RESIDENCE IN ANTIPAROS I

Design and construction of an undercut residence in two levels with a swimming pool in Antiparos

This summer house is designed in two levels on a site with a very steep slope, on the island of Antiparos. The main idea is to integrate the building into the landscape of the area. Three subterranean buildings were created which, with the use of local natural materials (stone and wood), try to merge with the environment and adapt to this special landscape of the island. Large outdoor areas are created in front of the subterranean buildings, necessary in a greek island where daily life unfolds mainly in the open air. Pergolas and building elements fully integrated into the environment are positioned in strategic places in order to protect the user from the intense sun and wind. The interior of the subterranean buildings is illuminated by long slits in the ground, which create a scenographic atmosphere inside the rooms.

PROJECT ARCHITECTS

ELENI LAGKARI
SOFIA LEPIDA

DESIGN GROUP

ARIADNE ANDROULAKI
IOANNA GKRITZANI
ANNITA DOUKA
ANGELOS PALASKAS
CHRISTOS SIAKALLIS
MIGUEL MUNOZ AYLLON
MICHALIS FOUNTOUKLIS

COLLABORATORS

DAIDALOS: KONSTANTINOS FOUNTOPOULOS & ASSOCIATES G.P.
AGAPAKIS MELETITIKI & PARTNERS
PHOTOGRAPHER: GEORGE MESSARITAKIS

PROJECT STATUS

CONCEPT DESIGN 2019
FINAL DESIGN 2020
CONSTRUCTED 2021