Friday, 12 June 2015 14:16

TOWER OF LIMASSOL

Τhe Tower of Limassol is a response on the demand for a panoramic view of the city and the port. The main problem of the project arises from the opposite direction of the view of the lower floors compared to that of the overlying floors. The problem was resolved by the repeated rotation of the building around a cen­tral axis, providing each floor with the optimal view. The level of the ground rises and is being transformed along with the rotation around the axis of the stairwell. The building shell is formed by horizontal blinds which operate according to the rules of sustainability, protecting the building from the high level of sun exposure in Cyprus. The shops are located on the ground floor of the building, the offices on upper floors and on the top floor a luxury apartment with a view over the city of Limassol.

Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

RESIDENCE IN SARONIDA

The building is located in Saronida. It consists of uniform independent volumes, with clear geometric relations in between them, which derived from the organization of the plan. The orientation of the residence arises from the need for unobstructed views to the north-west and by the need for a site protected from the north wind in the region. Alternative living rooms are provided for use during the different times of the day. The dissolution of the boundary between the indoor and outdoor was also used as a synthetic tool. Large glazings dissolve that boundary and unify the site.
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

HOUSING PROJECT IN LIMASSOL

This is a six-storey construction in the centre of Limassol with a view over the central park of the city. The design principle of the project was the transformation of the hor­izontal balconies into a 3-dimensional system of inclined surfaces which spread over the whole volume. In this way, the typical floor plan will stop being a monotonous repeti­tion of the same elements and will be converted into a dynamic solid whole. The balcony parapet will be made of glass for unobstructed views to the sea. The crystals used for that purpose will start from white opaque and will result in a completely transparent glass. On the ground floor there is a communal swimming pool within a planned landscape separated from the hustle of the city.
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

GERMANINA FARM IN PAFOS

The historic farm Germaninas is an important monument of traditional architecture. As a key demand of the proposal we put the management of the relationship between the old existing shell and the proposed new construction, first-level uses and then at architectural level. The proposed buildings have distinct distance from the old in all cases. This distance between the new and old construction is both an important intermediate space of motion and the required distance so that past and present are distinct in our surgery. On the other hand, the new structure is shown as a single arrangement - an object resulting from a perception of overall shape. It is those structural features that result from the analysis of landscaping formations. In order to transform the building volume in a landscaping configuration, the proposal uses an element of 'intermediate ', which can refer to both the earthly terrain and the building structure. It is the element of "folding”, which is able to implement the covers of buildings, correspondingly to the forms of the natural terrain .
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

"MARI" MONUMENT IN PAFOS

The aim of the proposal is to pay tribute to the 13 people who have lost their lives on the tragic event of the explosion at the Naval Base in Mari. The primary design element is the need to connect the entrance of the camp to the disaster area. This linear connection is enriched by the features of the landscape and the traces of memory and so it is altered. The area of the thirteen tributes affects the linear axis and alters it. The water tank that survived the destruction and the topography of the area determine the individual changes. The temporal discontinuity caused by the catastrophic eruption, is depicted on the landscape as a crevasse. The boundaries of the crevasse are broken and slide past each other, creating discontinuities defined by landmarks on the landscape. Our proposal, perceives the disaster area as a memorial, trying to enrich the visitor's experience with sensations that exacerbate emotions through an escalated drama path that ends in the area of sacrifice at the traumatized landscape. The water was included in our proposal as a basic reference to the people who died there. Thirteen tubes, have a clear symbolism of the number of these people, and their effort to prevent the explosion. The slope of pipes, highlights this superhuman effort. Visitors through the route can move between the pipes, in order to sense his existence amongst the heroes participating in this way in their sacrifice. For the first time the construction we propose is covered in order to take us to another darker world. A descending route carries us from light to dark. At the end of this route and after we lifted off the ground, the crater is revealed, that is the point of destruction. By having a panoramic view of the region, our gaze travels from the crater to the deep sea and the horizon, filling us with optimism that people have learned from their mistakes and will not allow such a disaster to happen again.
Published in PROJECTS