Thursday, 29 September 2016 17:34

INSTITUTE OF VOCATIONAL TRAINING IN THESSALY

The proposal is based on three basic concepts: folding, movement, boundaries. Originally, the building was conceptualized as a continuous form, capable to include the continually changing ephemeral conditions of the modern era. The basic tool of this morphic transference is the folding. This is a unifying tool implemented on both horizontal panels and vertical surfaces.  The linear shell along Palaiologou Street emphasizes the constant motion, which is exacerbated by the elongated geometry of the plot. Therefore, spatial relationships are constructed and can be described as the structure that limits and forms an infinitude of possible movements. Finally, the building is formed as a structured limit to the urban fabric containing the train network. Interestingly enough, in this "technical" boundary, we locate a plant area of ​​high pines, which eventually form a "natural" limit. A threshold that is not the end, but the transition from the “technical” to the natural by actively participating in the composition.
Published in PROJECTS
Thursday, 29 September 2016 17:09

OFFICE BUILDING IN MAROUSI

The ecoVIEW is an upgraded office building consisting of four levels and an underground utility space. The building is designed to ensure seamless operation between the different tiers of office space, either as a single aggregate, or for the multiple co-location of different companies. The upgrade of the existing shell is achieved with shading elements and airy large openings for natural lighting and ventilation. A three-story atrium distributes natural lighting and ventilation at all levels of the building. Furthermore, the green roof and the planting of the surrounding area with Greek hot and dry climate plants contributes to the upgrading of the microclimate of the building.
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

MUSEUM OF "ARGO" IN VOLOS

The project is about a museum, that will exhibit the restored model of the legendary ship and present the journey, with the crew of Argonauts. The museum can be included in a global expertise network, characterized by liquidity, volatility and versatility, features that support the properties of digital technology and symbolize overshoot. The myth takes place in the Mediterranean sea, between the three continents: Europe, Asia and Africa. The three rings that symbolize the different continents are transferred to the new structure of the museum and are having a common reference to Argo. The structure of the ship and symbolisms are the starting point of this spatial transport. The shape of the sail generates the geometry of the spatial implementation of rings. The three white rings interact with each other, forming an interplay between gapped and filled areas that eventually define the outline. The navigation of the ancient times was directly dependent on the direction and intensity of currents prevailing at sea that subsequently defined the travel paths. The trace route results from the correlation of consecutive streams and windings between the mainland. The hull defines a section that develops on the continuous line of currents, creating individual basic units of the Museum. The visitor moves through the Museum following the wooden structure, like a modern Argonaut aboard the Argo. Starting from the entrance, a continuous path of ramps is created, starting from the area of information in the central foyer and after it spirals between all areas of exhibition returns to it. The descent to the space of Argo is an ever-changing experience, including both the individual theme units as well as Argo, the ship itself. The visitor, as a modern Argonaut, moves to a higher level than the Argo where dark wooden floors take him aboard to the legendary ship. Continuing its course towards the hall that describes shipbuilding methods of the time, the visitor can try to paddle at the construction with the oars. Arriving at the level of Argo, there is an interactive table explaining the constellations that would orient the Argonauts. The visitor has the possibility, by illuminating the constellations, to identify them and orient themselves. At the lower level of the museum, we are moving parallel to the level of the shallow water surface resembling the vast sea in which Argo is travelling. An important component of the area is the special glass panel symbolizing the overshoot obtained by the Argonauts, by passing the Symplegades and seeing for the first time the infinite ocean.
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

RESIDENCE IN LARISA

The orthonormal correlations of the prisms, as part of the continuous building system are being transformed. The strict boundary formed between the flower beds and the vacant lots, ruptures, satisfying the need for consolidation of all the open spaces of the building. Functionally and morphologically the building is structured according to the notion of flowing between spaces. The primary flowing axis creates a visual and functional continuity between the entrance and the back space of the plot. Around this axis all the communal operations are articulated and link with other levels. This axis is emphasized by the volume display on the second level and contrasts with the building line and the existing urban fabric. Morphologically the building is perceived as a continuous line which is transformed to a prismatic volume that covers the whole structure. Within this line are enclosed secondary volumes, sometimes closed and sometimes transparent. This alternation between solid volumes and crystal prisms creates the necessary transition from indoors to outdoors. 
Published in PROJECTS