Wednesday, 28 April 2021 14:14

OFFICE BUILDING IN KIFISSIA

The proposal is about the functional and aesthetic upgrade of an existing office building in Nea Kifissia. In order for the functional requirements of the program to be met, there are additions of new closed spaces. The new spaces are placed as extensions to the existing levels or as height extensions. The new building volumes are “added” and become a part of the original volume composition, in order to complete the current structure of the building and also to create a new typology, according to which every level would be distinct and independent, it would “retreat” or “project”. This way, new open and closed spaces are created, a feature highlighted by the connection of the open space on the second floor, the planted area of the third floor and the roof, which is also the highest spot of the building with an unobstructed view towards Mount Parnitha.
Published in PROJECTS
Sunday, 20 December 2020 14:18

OFFICE BUILDING ON SYNGROU AVENUE

The objective of the project was the redevelopment of an existing office building on Syngrou Avenue, a prominent location, as Syngrou is a major arterial road of Athens around which there are plenty of commercial buildings, offices and hotels.
Our proposal is a building that functions as an element that creates a flow of events within the urban fabric, a flow that responds to the experience of movement and passing through that is generated on Syngrou Avenue. The geometrical equivalent of the imprinted movement is the dynamic factor of the façade design. Thus, a unidirectional system of louvers transforms to a dynamic system of 3D formations that comprise the shape of the façade. The latter responds to the principles of bioclimatic design, as it effectively controls sunlight. It is also a variation element, since the framework of the façade provides multiple possibilities for structuring the interior. The terrace opens towards the breathtaking view of the Acropolis of Athens, through the creation of a lounge area surrounded by green.
The proposal seeks to transfuse a central role to the architectural constitution of the supralocal identity that the owning company provides as the key communicative tool. It is an identity that will transform the urban and cultural landscape while showcasing the building as a landmark with a wide range reach.
Published in PROJECTS
Friday, 11 December 2020 18:53

OFFICES IN PANEPISTIMIOU STREET

Our proposal for the redevelopment of the interior of a 330 sq.m. office is based on a set of lines-boundaries that organize the space according to function. Auxiliary closed spaces, private offices and meeting rooms are positioned on each side of the entrance area, creating the intermediate framework within a double frontage, open space with a view towards Panepistimiou Street. In this context, the reception area is developed, along with an open-plan office space.
The perpendicular framework of the office is imprinted on the ceiling through a lighting system that follows the geometry and the lines that define the space. This way, there are optical escapes throughout that enhance the visibility aspect within the open area. Equipment pieces and storage spaces are integrated into the design as elements that contribute to leading the light and the eye.
The design concept stems from the necessity of an office space that responds to the needs of contemporary companies and contemporary people. The generation through the design of multiple views, optical escapes and fluidity allows a flow of events in which a person is emerging as an individual but also as part of a dynamic system.
Published in PROJECTS
Wednesday, 02 December 2020 17:54

OFFICE BUILDING IN PALLINI

The objective of the project was the redevelopment of an existing office building with a total surface of 3,837.88 sq.m.
The building is on a prominent location and is easily noticed from major transit points nearby, such as points of movement to and from the suburban railway station and the subway and it is also visible from the drivers passing through Attiki Odos.
The redesign of the façade and the interior of an abandoned 42-year-old building aims to contribute to the upgrade of the landscape of Attica and also provide a contemporary office space with a supralocal identity.
The upgrade of the building is realized through the redesign of its façades, the creation of new flow paths that follow the fire protection rules and interior configurations that respond to the demands of an open work space. The design of the external environment is renewed with a new imposing entrance and a cour anglaise that surrounds the building and allows natural lighting and ventilation to the interior.
As a prominent object that is noticeable from Attiki Odos, the building is treated as an especially dynamic volume. The prismatic architectural elements of the façade are interchanged with the openings, creating a contrast that is characteristic of a sculptural object. Mounted on the volume are led lighting tapes alternated with thin metallic louvers in order to enhance the dynamic identity of the building.
Published in PROJECTS
Monday, 16 November 2020 16:38

OFFICE BUILDING IN METAMORFOSI

Our proposal is mainly focusing on the aesthetic upgrade of the façades as well as the functional upgrade of the interior of an existing office building in Metamorfosi. New architectural elements are created on the façades, mounted on a metallic frame that doesn’t affect the structural framework of the building. The purpose of creating this new “skin” is to maintain the original structure of the building but at the same time break down the volume in a way that would bring it closer to the human scale, creating comfortable spaces for the user, both at the exterior and the interior. The new façade proposal presents interchanging areas of walls and windows, creating a system that regulates the light and shadow that reaches the interior through the alternation of empty and filled spaces. The rhythmical interchanging of walls and openings on the façade creates a sense of cohesion that allows for the separate volumes of the building to be viewed as a total, while giving a strong identity to the building and making it recognizable.
Published in PROJECTS
Monday, 16 November 2020 13:28

OFFICE BUILDING ON KIFISSIAS AVENUE

The design group was asked to redesign the interior of an existing office and retail store building in a way that responds to the demands of a rapidly growing contemporary company. The existing building, part of a larger building compound, is dated in 2000 and consists of 5 levels (ground floor, 1st, 2nd, 3rd & 4th floor) and a basement. It is a characteristic example of the post-modern architectural aesthetic, with its rectangular glass façades and the rectangular interior shapes and layout.

The interior renovation had a basis of a counter response to everything perpendicular, suggesting new lines of flow that penetrate the building grid and regenerate the floor plan completely. Empty and filled space as well as light and shadow, key components of every composition adhere to the same rules, thus providing the user with a consistent sensation of an alternating environment.

In a functional level, the new lines create paths which then create spaces. Every floor plan includes open plan and closed work spaces that are connected with the new grid. The design of the upper part of each floor is following the new guidelines, disintegrating more the existing structural logic. In addition to spaces and paths, these guidelines create items of equipment (lounge structures, desks, meeting room tables), enhancing the cohesive character of the proposal and highlighting the core values of the composition.

Published in PROJECTS
Friday, 20 December 2019 16:42

OFFICE BUILDING IN GHANA

The site of the building is located near the industrial area and the port of Tema. This feature becomes very crucial regarding the design parameters. More specifically, there are four points of interest in the surrounding area; the main access to the plot from the Rotary avenue, the city view in the north side of the plot, the port where the new Container Tema Port Terminal is located and finally the sea view. The volumetric of the building is influenced by the two axes that connect those four points and cross through the center of the plot. In this way, the ground floor of the building follows the geometry of the city and unfolds based on the axes of the adjacent roads. Accordingly, the upper floors of the building turn towards the best views of the plot. The building is organized around a central core, the atrium, in a way that amplifies the experience of the building as well as the microclimate. The adjacent floors, all have views towards the central green area, where the sunlight and natural ventilation penetrate the interior of the building. At the same time, the louvers monitor the amount of sunlight that is accessing the indoors for the user’s optimum comfort and create an interesting façade with the various shape formations.

 

Published in PROJECTS
Tuesday, 15 May 2018 16:39

MIXED USE DEVELOPMENT IN GHANA

The Angelina amusement development park is situated in the greater Accra region. It covers an area of 1,400 Acres on the outskirts of Aburi. The archetypes of traditional Ghanaian architecture are the inspiration for our Design Proposal. The round shaped units, their grouping around an atrium with only one entrance and exit, the fencing around the build entities have been part of our research that eventually produced the Master Plan Design. The development comprises an amusement park that combines the most advanced technological features together with a traditional Family Park. The core of the development is the commercial area. A circular building with a void in the middle symbolizes the primal architectural cell around which everything is organized: the shopping malls, the restaurants and bars, the business center and the basic amenities The area of the sports courts and all the athletic facilities, including the large arenas are placed close to the center of the development in a vibrant landscape with large green areas and tree shading that will enhance the microclimate of the site.  The golf course is set on the valley between the two hills. It is an 18-hole golf with sand traps and water features. The club house and all the facilities are situated at the foot of the hill. The hotel complex serves as a landmark, a visual icon for the visitors. The 15-storey building offers outstanding views to the rest of the site and far beyond. It serves as a point of orientation for the visitor. The housing follows the spatial model of organization around a central void, like the other parts of the development. Two neighborhoods- clusters are created in the two ‘hills’ that surround and oversee the ‘valley’ of public uses. On the top of each hill, parks with communal uses are designed. There, residents can find restaurants, kindergartens, schools, meeting spaces and other facilities.

The project will be implemented in 4 phases that is expected to be completed within 7 years. The overall budget will be approximately 350 million dollars.

Published in PROJECTS
Tuesday, 15 May 2018 10:52

OFFICE BUILDING IN MANDRA

This project is about the expansion and the addition to an existing industrial building, creating office spaces, dining areas and warehouses. Besides that, two new separated buildings are constructed hosting industrial and storage operations. The design proposal is based on an elongate shape, as a reference to the existing shell, in order to establish the proper relation between the new and the old. Thus, the idea of an oblong structure that dissolves is generated, creating different space qualities and ensuring that all the areas are benefited by the natural lighting. The new volumes are both emerged and absorbed from the existing building, as we wander on them.
The industrial building with the office spaces, restaurants and warehouses is consisted of a basement, a ground floor and two more levels of metallic construction. The office and dining spaces are located above the ground and the secondary uses are installed in the basement.
The foundation of the construction, as well as its superstructure are made of reinforced concrete. At both of the industrial buildings, along their roofs, metallic cross sections will be placed in order to collect the rainwater and channel it to the outdoor spaces through gutters.
Last but not least, the warehouse building supports the proper function of the industrial complex.
Published in PROJECTS
Friday, 27 April 2018 15:41

OFFICE BUILDING IN FALIRO

The existing five-storey building dates back to 1996 and it is characterised by its symmetrical shell and its monumental character. The total remodelling of the facade and the interior of the building highlights the contemporary capabilities and reinterprets the architecture of the past. The prior grid of the glass panes is replaced by impressive single glazing developed to the maximum permissible height and length, leaving the view outwards unimpeded. The notions of completeness and emptiness, of light and shade, coexist in a harmonious whole of geometries and volume. Furthermore, a cluster of unexpected sightings between indoors and outdoors, along with the element of slim openings, summarize this rhythmic change and outline the viewing and geometric elements. Horizontal consolidation elements of the two sturdy parts of the existing shell are added through single balconies and covers. The cover at the ground floor welcomes the visitor to the building, while the cover of the roof forms the coronation. In this way, the sense of consistency and succession of the distinct members of the building is completed. The built parapets on the roof are replaced with glass material, offering views of the Faliro Bay, in a green environment that develops around the roof.
Published in PROJECTS
Page 1 of 3