Sunday, 20 December 2020 14:18

OFFICE BUILDING ON SYNGROU AVENUE

The objective of the project was the redevelopment of an existing office building on Syngrou Avenue, a prominent location, as Syngrou is a major arterial road of Athens around which there are plenty of commercial buildings, offices and hotels.
Our proposal is a building that functions as an element that creates a flow of events within the urban fabric, a flow that responds to the experience of movement and passing through that is generated on Syngrou Avenue. The geometrical equivalent of the imprinted movement is the dynamic factor of the façade design. Thus, a unidirectional system of louvers transforms to a dynamic system of 3D formations that comprise the shape of the façade. The latter responds to the principles of bioclimatic design, as it effectively controls sunlight. It is also a variation element, since the framework of the façade provides multiple possibilities for structuring the interior. The terrace opens towards the breathtaking view of the Acropolis of Athens, through the creation of a lounge area surrounded by green.
The proposal seeks to transfuse a central role to the architectural constitution of the supralocal identity that the owning company provides as the key communicative tool. It is an identity that will transform the urban and cultural landscape while showcasing the building as a landmark with a wide range reach.
Published in PROJECTS
Wednesday, 08 January 2020 15:47

"FIELD OF LIFE"

"Field of Life" is a non-profit organization whose mission is to create a center where children and adolescents can develop personalities, discover their special talents and skills and become well-rounded individuals by participating in various athletic, cultural and academic activities and programs. The project will be implemented with an endowment by Stavros Niarchos Foundation.
Three completely different scenes comprise the base of our concept: the urban backyard, the schoolyard and the small-scale yard of the typical Athenian neighborhood house. The carefree and creative sensation of the urban backyard, the educational organized system of the schoolyard and the feeling of protection and introversion of the family home yard are all very important parts of the spatial experience connected to a child growing up and forming a sense of self. These three scenes represent the natural transition from the protected microcosm of childhood to the adventurous reality of life.
Small-scale forms and configurations are required, not only in order to suit a child’s age and perception of space, but also to prevent exposure to the nearby industrial buildings, so that the environment feels friendly and protective. For this reason, we propose a horizontal development of the building expanding to the perimeter of the plot and at the same time perforated in various places. In this way we create a fair amount of empty spaces -or atriums, which allow natural light to reach the interior of the building and contribute to the functional unity of all the levels. These open-air atriums are the reinterpretation of the urban backyard, the schoolyard and the house yard. It is a symbolic way to imprint onto the building the spatial experience of the urban landscape of contemporary Athens and the transition of the child from their home to their school and then to the city.
Our primary intention is to create a place of social interaction in which students can meet, engage in athletic activities or relax. Within this space, a young person can introspect and explore the depths of their mind and soul so that they can obtain the means necessary for discovering their talents and conquer their future.

 

Published in PROJECTS
Tuesday, 07 January 2020 12:59

"ESPERIA" HOTEL IN ATHENS

Esperia Hotel is one of the most important buildings in the center of Athens. The hotel ceased its operation around 2010 and the need for restoration is obvious. The area in which the building is located constitutes one of the most important axes of the historic center of Athens, next to very important buildings. The new façade of the building needs to be integrated into the urban fabric.
In our proposal we seek to restore the intention of the original drawings of the building by unifying the elements of the façade into a new system. Using the elements of the existing façade, that is the grid of the balconies and the horizontal elements of the rooftop, we propose the creation of a 'filter' which highlights the particular architectural elements of the building.
On the lower floors the vertical elements are denser in order to protect the visitor from the hustle of the city and the busy street. On the top floors they become increasingly sparse, allowing unobstructed views of the city. Another element added to the filter is a green system with vertical plants alternating with the vertical elements of the façade.
The design of the hotel aims both to serve the guests staying in the rooms and to create the right conditions for hosting events and any type of gatherings.
The main restaurant is located on the 9th floor, with unobstructed views of the west side of the city and the Acropolis, while a small dining area is created on the terrace next to the rooftop swimming pool.

 

Published in PROJECTS
Friday, 20 December 2019 16:42

OFFICE BUILDING IN GHANA

The site of the building is located near the industrial area and the port of Tema. This feature becomes very crucial regarding the design parameters. More specifically, there are four points of interest in the surrounding area; the main access to the plot from the Rotary avenue, the city view in the north side of the plot, the port where the new Container Tema Port Terminal is located and finally the sea view. The volumetric of the building is influenced by the two axes that connect those four points and cross through the center of the plot. In this way, the ground floor of the building follows the geometry of the city and unfolds based on the axes of the adjacent roads. Accordingly, the upper floors of the building turn towards the best views of the plot. The building is organized around a central core, the atrium, in a way that amplifies the experience of the building as well as the microclimate. The adjacent floors, all have views towards the central green area, where the sunlight and natural ventilation penetrate the interior of the building. At the same time, the louvers monitor the amount of sunlight that is accessing the indoors for the user’s optimum comfort and create an interesting façade with the various shape formations.

 

Published in PROJECTS
Tuesday, 15 May 2018 16:39

MIXED USE DEVELOPMENT IN GHANA

The Angelina amusement development park is situated in the greater Accra region. It covers an area of 1,400 Acres on the outskirts of Aburi. The archetypes of traditional Ghanaian architecture are the inspiration for our Design Proposal. The round shaped units, their grouping around an atrium with only one entrance and exit, the fencing around the build entities have been part of our research that eventually produced the Master Plan Design. The development comprises an amusement park that combines the most advanced technological features together with a traditional Family Park. The core of the development is the commercial area. A circular building with a void in the middle symbolizes the primal architectural cell around which everything is organized: the shopping malls, the restaurants and bars, the business center and the basic amenities The area of the sports courts and all the athletic facilities, including the large arenas are placed close to the center of the development in a vibrant landscape with large green areas and tree shading that will enhance the microclimate of the site.  The golf course is set on the valley between the two hills. It is an 18-hole golf with sand traps and water features. The club house and all the facilities are situated at the foot of the hill. The hotel complex serves as a landmark, a visual icon for the visitors. The 15-storey building offers outstanding views to the rest of the site and far beyond. It serves as a point of orientation for the visitor. The housing follows the spatial model of organization around a central void, like the other parts of the development. Two neighborhoods- clusters are created in the two ‘hills’ that surround and oversee the ‘valley’ of public uses. On the top of each hill, parks with communal uses are designed. There, residents can find restaurants, kindergartens, schools, meeting spaces and other facilities.

The project will be implemented in 4 phases that is expected to be completed within 7 years. The overall budget will be approximately 350 million dollars.

Published in PROJECTS
Friday, 27 April 2018 15:41

OFFICE BUILDING IN FALIRO

The existing five-storey building dates back to 1996 and it is characterised by its symmetrical shell and its monumental character. The total remodelling of the facade and the interior of the building highlights the contemporary capabilities and reinterprets the architecture of the past. The prior grid of the glass panes is replaced by impressive single glazing developed to the maximum permissible height and length, leaving the view outwards unimpeded. The notions of completeness and emptiness, of light and shade, coexist in a harmonious whole of geometries and volume. Furthermore, a cluster of unexpected sightings between indoors and outdoors, along with the element of slim openings, summarize this rhythmic change and outline the viewing and geometric elements. Horizontal consolidation elements of the two sturdy parts of the existing shell are added through single balconies and covers. The cover at the ground floor welcomes the visitor to the building, while the cover of the roof forms the coronation. In this way, the sense of consistency and succession of the distinct members of the building is completed. The built parapets on the roof are replaced with glass material, offering views of the Faliro Bay, in a green environment that develops around the roof.
Published in PROJECTS
Friday, 30 September 2016 18:16

MEDICAL SCHOOL IN NICOSIA

The proposal is based on the redefinition of an education building in order to provide the springboard for supra-local integration of the University of Cyprus. The design is based on landscaping neurons which emulate the DNA chain and create unexpected connections, both between the interior of the school, and across open spaces. Creating a network of internal movements, a unification of the space and the individual functions is achieved.  This spatial gesture removes the linear conventional juxtaposition of spaces with intermediate corridors, thus creating a dynamic range of motions enriched with views towards the landscape, Aronas Hill and the building itself. A continuous three-dimensional circular course runs throughout the building, enriching the space with a theatricality, that is experienced through the daily appropriation of the space. The spaces communicate with each other, strengthening the bonds between fellow students, which fosters cooperation and equality.
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

PEDESTRIAN BRIDGE IN PAFOS

The form of the bridge is a continuous line that results from a sequence of transformations of a simple transverse line cross­ing the avenue. The first transformation is derived from the vehicular traffic flows that distort the form into two bends. The presence of the adjacent temple to the south creates a further distortion, resulting in the main observation area, with panoramic views of the temple and the archaeological sites on the horizon. The final distortion is informed by the shape of the site itself. The linear sidewalks are reconfigured to form entry and exit areas to the bridge, the shaded areas and the landscape, at the beginning and end of the journey.

Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

FRENCH EMBASSY OFFICES IN ATHENS

The offices of French Embassy in Greece which are currently scattered around the center of Athens, are to be relocated to a single building, which is to be radically renovated and upgraded to satisfy the cli­ent requirements. The basic idea of the composition constitutes the significance of the micro-landscapes which are small landscapes of vegetation that are placed in the building along a transverse axis, acting as separation between offices. Along the longitudi­nal axis we placed solid boundaries which divide the spaces and also accommodate building services. In the entrance a new canopy is placed, constructed from perforated and folded metal sheets, acting as a separator from the shops that are situated on the ground floor. Finally the vacant roof-space is trans­formed into an event-space with panoramic views of the center of Athens and the parliament.
Published in PROJECTS
The proposed building seeks to project and promote the agency’s identity as a leading organisation in the communications media sector, both locally and on the global stage. The facade concept, characterised by fluc­tuating horizontal bands, is an expression of the flows that form the underlying dynamic of the organisation’s continual movement and information flows, whilst also opening a dialogue with the urban traffic flows on the adjacent freeway. The facade proposal plays an active part in forming the internal micro­climate, using terracotta cladding to support the porous character of the building skin, whilst the planting, which exists on the exte­rior and also breaks into the interior, contrib­utes to the bioclimatic nature of the building
Published in PROJECTS
Page 1 of 2