Tuesday, 02 February 2021 13:54

SPORTS CENTER ON MESOGEION AVENUE

The development of the Sports Centre aims at the revitalization of the area and the attraction of young people towards athletics within an environment that inspires team spirit, playfulness and visibility of special talents. The building program includes a basketball court, a gym, a swimming pool and an outdoors beach volleyball court.
The Sports Centre is treated as a body that pulsates and transforms through the parameters of the building program and the spatial experience. The potential future expansion of the basketball courts area leads us to the detachment of the volume of the courts and then its reattachment with the rest of the building through a “box” of glass. The free flow of movement from one end to another interacts with the building through the configuration, shift and elevation of volumes, transfusing to the building the playfulness and the pulse of a body in motion. This playful beat responds to the general treatment of the design in terms of floor plans, volumes and façades.
The externalization of athletic activity is a way to broadcast the virtues of athletics and enhance socialization. The design of the building is such as to showcase each person’s qualities and skills but at the same time make them feel like part of a team. The variety of activities happening and the multiple viewpoints animate the building and boost the athletes’ performance.
Published in PROJECTS
Tuesday, 17 November 2020 18:19

MUSEUM OF UNDERWATER ANTIQUITIES IN PIRAEUS

Our design proposal for the new Museum of Underwater Antiquities at the former silo building in Piraeus is focusing on the development of the museum not only inside the existing building but also outside of it, in a way that the new form functions as a natural continuation of the existing - a spatial transfer of the old into the new. In the inside of the existing building there are small halls and spaces that do not alter the original structural framework of the old warehouse. In the area outside of the old building there are larger halls and the ships-exhibits. This way the building structure can be maintained in a substantial way, not only in terms of its former functional identity, but also concerning the renovation cost.

The elongated development of the museum is promoting the unimpeded movement of the visitors without the necessity of mechanical means. The exhibition spaces are accessible through low-inclination ramps that add to the wandering experience. Moreover, the time capsules of the ships are connected with each other through lanes of glass, from which there is a panoramic view towards the port and the contemporary ships that come and go. Once again, the past and the future are intertwined, forming a unique interaction that enhances the museum experience. Everything is happening underneath a horizontal slab that symbolizes the sea level and the exhibits are located underneath the spatial transfer of the seabed. This positioning symbolizes the environment in which they were discovered. Finally, the new museum building reaches the edge of the dock, further reinforcing its connection with the sea theme while it is visible from every part of the port, thus a major attraction for the travelers.
Published in PROJECTS
Wednesday, 08 January 2020 15:47

"FIELD OF LIFE"

"Field of Life" is a non-profit organization whose mission is to create a center where children and adolescents can develop personalities, discover their special talents and skills and become well-rounded individuals by participating in various athletic, cultural and academic activities and programs. The project will be implemented with an endowment by Stavros Niarchos Foundation.
Three completely different scenes comprise the base of our concept: the urban backyard, the schoolyard and the small-scale yard of the typical Athenian neighborhood house. The carefree and creative sensation of the urban backyard, the educational organized system of the schoolyard and the feeling of protection and introversion of the family home yard are all very important parts of the spatial experience connected to a child growing up and forming a sense of self. These three scenes represent the natural transition from the protected microcosm of childhood to the adventurous reality of life.
Small-scale forms and configurations are required, not only in order to suit a child’s age and perception of space, but also to prevent exposure to the nearby industrial buildings, so that the environment feels friendly and protective. For this reason, we propose a horizontal development of the building expanding to the perimeter of the plot and at the same time perforated in various places. In this way we create a fair amount of empty spaces -or atriums, which allow natural light to reach the interior of the building and contribute to the functional unity of all the levels. These open-air atriums are the reinterpretation of the urban backyard, the schoolyard and the house yard. It is a symbolic way to imprint onto the building the spatial experience of the urban landscape of contemporary Athens and the transition of the child from their home to their school and then to the city.
Our primary intention is to create a place of social interaction in which students can meet, engage in athletic activities or relax. Within this space, a young person can introspect and explore the depths of their mind and soul so that they can obtain the means necessary for discovering their talents and conquer their future.

 

Published in PROJECTS
The proposal concerns the reuse of a former school, situated in the center of the city of Larissa, within an important cultural zone containing a public theater and an extended school complex. The existing building is a typical example of the regulatory institutions (schools, hospitals, and prisons) designed in the 20th century, with the morphologic characteristics of a compact and rigid structure, organized around an enclosed atrium.
Our design strategy is based on the reasoning of “palimpsest”, highlighting the existing structural and architectural elements of the building, thus avoiding the practices of “blank canvas” or deconstruction. Our main objective is the creation of a contemporary school, based on the idea of "extroversion", using the following strategies: (a) blurring the boundary between the facades of the building and the public space of the city and (b) activating the central atrium.
An inner "explosion":
The atrium, located in the center of the building, is redesigned as part of a new transversal axis that connects the “heart” of the building with the public space and the street. The reception, the foyer and the main entrance become the next notional segments of this type of extension that cancels the former “hortus conclusus” characteristics. Furthermore, the existing rigid shell of the building opens towards the street, allowing the visual contact of the students with the city.
An outer "explosion":
The addition of new architectural elements to the facades integrates the building to the city in terms of urban morphology, creating an interesting rhythm and working cohesively to the built environment. Enhancing the concept of movement, pause and dialogue with the city, the additions contribute to the geometrical appropriation of the space by the users but also to the external observers’ perception of the building as a whole.
A modern school is formed, posing a question about the way we interpret the present and the future through the past.
Published in PROJECTS
Friday, 27 April 2018 16:06

RESIDENCE MUSEUM IN PARNASSUS

At the foot of Mt. Parnassus, a paternal residence revives decades of history. Stone-built, dark and mysterious, it restores experiences and memories. This building featured some kind of state monopoly, in the form that the latter used to have in Greece four decades ago. Dozens of traders would arrive there on a daily basis to purchase alcohol, matches, oil, cardboard, and salt. Today, forty years later, the dwelling is taking the form of a residence – museum, aiming to both offer accommodation and host an exhibition of collectibles. Consequently, the “monopoly” feature is revived as a place of reminiscence. Rich in attributes, enthralled by associations, subconsciously present. Registered in human memories, it becomes again a threshold of experiences.
Space gains scale, meanings and heterogeneity through sentimentality and emotional awareness of the new user. They refer to an empirical act in a continuous game of semiotics. Everything reflects a human image. Everything speaks to them, for them. The landscape is alive. The architectural implementation is conveyed through a central composite element, that of the wooden showcase. The latter features the heirloom of the “monopoly” as well as dozens of other unique works of art. The wooden self-supporting structure is mounted on a modern fixed base. The form of the compact pedestal varies across the three dimensions throughout the residence. The two elements act as a system of heterochronic references, addressing both the history of the building and the way in which the new user appropriates the space.
The look is directed by the objects and the mystical light. Touch conquers matter. The skin comprehends weight, density, temperature. The visual and haptic sensations determine the intensity of the experience and facilitate the perception of the composition and robustness of the space elements. The natural materials reveal age, while narrating the origin and the way in which they were sculpted. The years passed are reflected in the patinas of aging. The colors and textures compose a special heterotopia, giving rise to a distinct form of habitation, in terms of memory and reminiscence. With a view to physical, visual and intellectual motion in the individual parts of the building, the design aims at a holistic empirical experience, intertwined with time and memory.
Published in PROJECTS
Thursday, 26 April 2018 16:37

ART INSTALLATION IN ATHENS

The configuration of the patio consists of 105 silver wire ropes, which occupy the space of the patio as a beam defining the entrance to the building. The material of the wire reflects natural light by radiating a golden color to the patio and the surrounding areas. In addition to the natural light that passes through the rope grid, additional lighting is placed throughout its height creating a rich visual set that is visible from all floors. On the floor of the patio, we recommend placing a mirrored ramp that makes the entire construction visible and enhances the dynamics of the configuration. The shaping is done all the way up, creating different and alternating visuals to the patio. The mirror on the floor of the patio fills with reflections the space experience creating a feeling of greater vacuum.
Published in PROJECTS
Thursday, 29 September 2016 17:34

INSTITUTE OF VOCATIONAL TRAINING IN THESSALY

The proposal is based on three basic concepts: folding, movement, boundaries. Originally, the building was conceptualized as a continuous form, capable to include the continually changing ephemeral conditions of the modern era. The basic tool of this morphic transference is the folding. This is a unifying tool implemented on both horizontal panels and vertical surfaces.  The linear shell along Palaiologou Street emphasizes the constant motion, which is exacerbated by the elongated geometry of the plot. Therefore, spatial relationships are constructed and can be described as the structure that limits and forms an infinitude of possible movements. Finally, the building is formed as a structured limit to the urban fabric containing the train network. Interestingly enough, in this "technical" boundary, we locate a plant area of ​​high pines, which eventually form a "natural" limit. A threshold that is not the end, but the transition from the “technical” to the natural by actively participating in the composition.
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

PUBLIC MARKET IN LARNAKA

We replace the notion of linear movement along a frontage of stalls, with a meandering route amongst the multi-coloured market products, the visitor’s wandering guided by the smells and light. A visitor’s presence in the market is elevated from a simple commercial transaction into an urban experience of continuous interplay between people and prod­ucts, light and shade, solid and void. We create a market whose boundary with the sur­rounding city is not prescribed by a single entry point, but is instead defined by the very urban fabric which surrounds it. Essentially, the urban continuities of streets penetrate the market to create new ways for the visitor to participate seamlessly in both a commercial and urban experience. The market is a building for the municipality, the citizens of which can freely enter from any point they want. From the adjacent square they continue their way into the city. Creating a flowing space of which the limits are diffused in the city and its surroundings, we achieve the essential connection of the square with the building, al­lowing us to refer to it as a market square.
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

GREEK-FRENCH SCHOOL IN ATHENS

The main intention of the study is to develop the object using the terms of landscape design. In order to convert the building configuration into the landscape, the proposal uses an 'intermediate' element, which can be referential to both the terrain, as well as to the building structure. The main element used was a folding structure which covers the of buildings, in correspondence with the forms of the natural relief and in continuation with them. The group of buildings proposed, is formed as a structured limit between the constructed and the natural. The landscape, the folding structure and the limit, are supplemented by the terms of the continuity or flow, which are important in order to ensure the operational sequence between the individual parts of the composi­tion. The idea of continuity and flow, is reinforced by the form of the folding roof, which apart from the visualization of flow, is associated with the foliage of trees, with high planting at the level of natural soil or with lower plantings at higher levels. This achieves the visual and kinet­ic transfer from ground level to the level of the roof, fulfilling the initial promise for the treatment of buildings as elements of the landscape.
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

GERMANINA FARM IN PAFOS

The historic farm Germaninas is an important monument of traditional architecture. As a key demand of the proposal we put the management of the relationship between the old existing shell and the proposed new construction, first-level uses and then at architectural level. The proposed buildings have distinct distance from the old in all cases. This distance between the new and old construction is both an important intermediate space of motion and the required distance so that past and present are distinct in our surgery. On the other hand, the new structure is shown as a single arrangement - an object resulting from a perception of overall shape. It is those structural features that result from the analysis of landscaping formations. In order to transform the building volume in a landscaping configuration, the proposal uses an element of 'intermediate ', which can refer to both the earthly terrain and the building structure. It is the element of "folding”, which is able to implement the covers of buildings, correspondingly to the forms of the natural terrain .
Published in PROJECTS
Page 1 of 2