Tuesday, 02 February 2021 15:13

"WHITE OLIVE PREMIUM LINDOS" HOTEL IN RHODES

In the strongly developed tourist area of Lindos, in the area "Pefki", the reconstruction of the existing hotel includes the aesthetic upgrade of the complex consisting of different buildings with hotel rooms and common areas.
More specifically, this upgrade includes the change of the facades of the buildings, the complete renovation of the rooms and the bathrooms, the redesign of the common areas and the exterior surrounding area of the hotel.
The main feature of the complex is the rich existing vegetation, which defined the synthetic parameters of the new facades, the final choices of colors and materials and in addition the architectural parameters of upgrading the complex and its surroundings.
The hotel consists of 15 different buildings, with a capacity of 97 rooms and 195 beds.
Published in PROJECTS
Tuesday, 02 February 2021 13:54

"NYX THESSALONIKI" HOTEL

The "Nyx Thessaloniki" hotel is located on Tsimiski Street on the border between the Ladadika and the Ano Ladadika areas. Ladadika has been transformed during the last twenty years to the main entertainment and tourist destination within Thessaloniki City with a strong presence of cafés, bars, restaurants and hotels. Ano Ladadika has experienced a rapid growth during the last three years evolving from a traditional commercial area to an expansion of Ladadika’s tourist and entertainment area.
In this intensely developed touristic area the new hotel is a challenge. It is a building with a capacity of 130 rooms, which at the same time has to cover the tourist need for accommodation as well as the aesthetic criteria. The goal is to create one functional and architectural set, in which the openings and the recessed shapes create a constant dialogue of the vacuum and the full and form the architectural identity of the building.
Published in PROJECTS
Tuesday, 01 December 2020 17:48

HOTEL IN MILOS

The objective of the project is the creation of a new tourist resort in the area of Mytakas in Milos Island. The shape and orientation of the plot defined the basic compositional principles. The volumes of the complex are distributed on the basis of the nature of the terrain and the visitor’s spatial perception is determined by optical escapes.
The juxtaposition of volumes on the natural terrain forms a new whole, both in terms of function and aesthetics. More specifically, the volumes of the buildings are positioned on the plot as a continuous front. The front is then divided into four parts depending on the landform. The continuous front is the basis on which the rest is appended creating a unit and then a form that refers to the Cycladic settlement. Geometrically, the volume structure is a reference to the contemporary form in comparison to the traditional one. Namely, the contemporary form follows a continuous straight line whereas the traditional one implies a line that is broken down and attached to the scale of the unit. The elements of permeability and optical escapes are enhanced by the detachment and rotation of the reception and restaurant towards the sunset. The path that crosses the two separate volumes leads to an amphitheatric setup ending on a shared pool that reflects the sunset. Thus, the spatial representation becomes the basis for the visitor to experience the landscape of Milos to the fullest.
The separation of the stairwells and the elevator emphasizes the breaking down of the volumes and the variation of the outline of the complex. It results in a monochrome off-white volume structure that is accentuated by light and shadow.
In the interior and some of the exterior floors and walls, the usage of béton ciré is making the Cycladic character of the building even more prominent. The parapets include glass panels and vertical elements are interposed between the openings transfusing a rhythm and the proportions of a Cycladic settlement.
Published in PROJECTS
Tuesday, 14 January 2020 15:25

"NYX LIMASSOL" HOTEL

The "Nyx Limassol" hotel is located on the Limassol coastal front, in one of the most important meeting points of the old town and Limassol shopping district with the seafront. Part of the hotel is an existing building that is being refurbished. The new design is trying to include the existing hotel in the new hotel concept. The unobstructed view to the sea was also the starting point for the main concept idea. The new building opens up to the view creating amazing views to the sea. In this way a single circular architectural mass is created that completes the city's exit to the frontal front in a unique way. The difference in the permissible heights of the buildings becomes part of the design and intensifies the concept of "wrapping around" and the creation of a 'spiral' leading to the rooftop. An outdoor restaurant is located on the top floor with a swimming pool and unobstructed views to the Limassol seafront.
Published in PROJECTS
Tuesday, 07 January 2020 14:28

HOTEL IN NICOSIA

This project concerns the façade design of a multi-storey hotel in the center of Nicosia. Located nearby are two of the most notable examples of contemporary architecture with international outreach: Jean Nouvel’s Tower and Zaha Hadid’s Eleftheria Square. Our proposal aims to create a landmark within the dense network of notable architecture in modern Cyprus stating novelty, locality, recognizability and contemporary designing abilities, while responding to the demands of international architecture.
Our initial focus was the comprehension of the “naked” building geometry and then covering it with a shell that would be configured in relation to the interior spaces and the various activities that take place. There are two dynamic elements in particular - the swimming pool on the roof and entrance in the ground floor. These main spaces contribute to the overall extroversion and visibility of the building, penetrating the solid shell and revealing the inside. Moreover, they are creating a unifying opening that runs along the shell defining their importance. The dynamic of the opening is mostly enhanced at the top of the building, through a triangular canopy roof that is part of the shell as it turns and gets integrated with it. The shell obtains prismatic plasticity through the dynamic lines and triangular shapes that enclose the various parts of the building to a single form.
The prismatic shell is ruptured into a grid of thin louvers. Horizontally, they add up to the floor levels, relating the human scale to that of the building. Vertically, they interchange in size and thickness according to the interior, alternating the principle of the shell in a dynamic way. By doing this, the whole building exudes the feeling of interchanging elements that drift along. The cover of thin louvers constitutes a single metallic structure that is part of the curtain wall of the building.
Published in PROJECTS
Tuesday, 07 January 2020 12:59

"ESPERIA" HOTEL IN ATHENS

Esperia Hotel is one of the most important buildings in the center of Athens. The hotel ceased its operation around 2010 and the need for restoration is obvious. The area in which the building is located constitutes one of the most important axes of the historic center of Athens, next to very important buildings. The new façade of the building needs to be integrated into the urban fabric.
In our proposal we seek to restore the intention of the original drawings of the building by unifying the elements of the façade into a new system. Using the elements of the existing façade, that is the grid of the balconies and the horizontal elements of the rooftop, we propose the creation of a 'filter' which highlights the particular architectural elements of the building.
On the lower floors the vertical elements are denser in order to protect the visitor from the hustle of the city and the busy street. On the top floors they become increasingly sparse, allowing unobstructed views of the city. Another element added to the filter is a green system with vertical plants alternating with the vertical elements of the façade.
The design of the hotel aims both to serve the guests staying in the rooms and to create the right conditions for hosting events and any type of gatherings.
The main restaurant is located on the 9th floor, with unobstructed views of the west side of the city and the Acropolis, while a small dining area is created on the terrace next to the rooftop swimming pool.

 

Published in PROJECTS
Tuesday, 07 January 2020 11:59

HOTEL IN AGIA AGATHI

The shape and orientation of the plot determine the basic compositional decisions concerning the design of the complex. The need for panoramic view of Vardiani island defined the geometry of the composition. For that reason, the main axis was placed parallelly to the northeast limit that is adjacent to another property and serves the previous intention. The entrance to the area is at the west side of the plot. The reception building, including the common areas, is located 15 meters further. A rectilinear walkway begins from the northeast side and connects the common areas with the center of the plot and the suites. At the center of the plot, a wild pear tree stands at its natural position. At this point, as part of the natural landscape, the walkway begins to branch directing to the buildings. This way, the buildings and general structure constitute a spatial representation of the tree form.
Published in PROJECTS
Friday, 26 July 2019 12:11

"WHITE OLIVE ELITE" HOTEL IN ZAKYNTHOS

In the intensely developed touristic area of Laganas, the new hotel is a challenge. It is a new hotel complex with a capacity of 195 rooms and 528 beds, which at the same time has to cover the tourist need for accommodation as well as the aesthetic criteria. The shape of the plot and its orientation determine to a large extent the basic synthetic principles of the complex. The spaces are arranged in such a way as to achieve the privacy and the view. Colors and materials are chosen in a way that the complex becomes part of the landscape and has a positive effect on the psychology of the visitors.
Published in PROJECTS
Tuesday, 15 May 2018 16:39

MIXED USE DEVELOPMENT IN GHANA

The Angelina amusement development park is situated in the greater Accra region. It covers an area of 1,400 Acres on the outskirts of Aburi. The archetypes of traditional Ghanaian architecture are the inspiration for our Design Proposal. The round shaped units, their grouping around an atrium with only one entrance and exit, the fencing around the build entities have been part of our research that eventually produced the Master Plan Design. The development comprises an amusement park that combines the most advanced technological features together with a traditional Family Park. The core of the development is the commercial area. A circular building with a void in the middle symbolizes the primal architectural cell around which everything is organized: the shopping malls, the restaurants and bars, the business center and the basic amenities The area of the sports courts and all the athletic facilities, including the large arenas are placed close to the center of the development in a vibrant landscape with large green areas and tree shading that will enhance the microclimate of the site.  The golf course is set on the valley between the two hills. It is an 18-hole golf with sand traps and water features. The club house and all the facilities are situated at the foot of the hill. The hotel complex serves as a landmark, a visual icon for the visitors. The 15-storey building offers outstanding views to the rest of the site and far beyond. It serves as a point of orientation for the visitor. The housing follows the spatial model of organization around a central void, like the other parts of the development. Two neighborhoods- clusters are created in the two ‘hills’ that surround and oversee the ‘valley’ of public uses. On the top of each hill, parks with communal uses are designed. There, residents can find restaurants, kindergartens, schools, meeting spaces and other facilities.

The project will be implemented in 4 phases that is expected to be completed within 7 years. The overall budget will be approximately 350 million dollars.

Published in PROJECTS
Friday, 27 April 2018 16:31

"WHITE OLIVE PREMIUM" HOTEL IN ZAKYNTHOS

The project concerns a new 48-rooms summer hotel in the area of Laganas in Zante island. The hotel consists of two buildings which are arranged on the perimeter of the plot so that they create an interior courtyard with a swimming pool, The units of the rooms are turned towards the swimming pool, so that they all have a pool view. The goal is to create one functional and architectural set, in which volumes of different colors create recesses and projections under a continuous light veil. Double-height spaces, curved geometries and intersected volumes form the architectural identity of the building.
Published in PROJECTS
Page 1 of 2