Tuesday, 14 January 2020 13:25

RAILWAY STATIONS IN GHANA

The proposal for the rehabilitation of the railway line along the Accra - Tema corridor will contribute to the improvement of the general infrastructures of Accra. At the same time, the design aims to embrace the particularity of the Ghanaian people, the landscape and the cultures. Those aspects are considered in an attempt for a long-term physical regeneration of the railway corridor of Ghana. On a smaller scale, every design tries to contribute significantly to the improvement and development of all the adjacent areas to the railway stations. The design - both architecture and urban - give importance to the spatial connectivity between the areas on both sides of the railway with different elements / bridges that, besides connecting the multiple platforms, allow a greater permeability of the urban fabric around the stations. At the same time, the projected spaces around them are focused on the ways public spaces connect both physical and social layers in each location in the city of Accra, emphasizing on the distinctive identity of the region around it. The design of the buildings is based on the geometry of the existing railway stations. The trigonometric rooftops, characteristic elements of those structures, are the basis of the concept design.
Published in PROJECTS
Thursday, 26 April 2018 16:47

OFFICE BUILDING IN PEYKI

The proposal for the Janssen-Cilag offices consists of two parts. On the one hand, the facades of the building are upgraded aesthetically with new colors and lighting that reflects the modern character of the company. On the other hand, it focuses on activating the surrounding space. A walk is created that moves around the building and invites its visitors to experience the space as much as possible. The walk incorporates different elements on both sides that enrich the experience of space through the element of surprise: staging points, soil configurations, water surfaces. The design curves reinforce this idea and serve the need for the course to move around the pre-existing planting of space.
Published in PROJECTS
Friday, 30 September 2016 18:16

MEDICAL SCHOOL IN NICOSIA

The proposal is based on the redefinition of an education building in order to provide the springboard for supra-local integration of the University of Cyprus. The design is based on landscaping neurons which emulate the DNA chain and create unexpected connections, both between the interior of the school, and across open spaces. Creating a network of internal movements, a unification of the space and the individual functions is achieved.  This spatial gesture removes the linear conventional juxtaposition of spaces with intermediate corridors, thus creating a dynamic range of motions enriched with views towards the landscape, Aronas Hill and the building itself. A continuous three-dimensional circular course runs throughout the building, enriching the space with a theatricality, that is experienced through the daily appropriation of the space. The spaces communicate with each other, strengthening the bonds between fellow students, which fosters cooperation and equality.
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

PEDESTRIAN BRIDGE IN PAFOS

The form of the bridge is a continuous line that results from a sequence of transformations of a simple transverse line cross­ing the avenue. The first transformation is derived from the vehicular traffic flows that distort the form into two bends. The presence of the adjacent temple to the south creates a further distortion, resulting in the main observation area, with panoramic views of the temple and the archaeological sites on the horizon. The final distortion is informed by the shape of the site itself. The linear sidewalks are reconfigured to form entry and exit areas to the bridge, the shaded areas and the landscape, at the beginning and end of the journey.

Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

PUBLIC MARKET IN LARNAKA

We replace the notion of linear movement along a frontage of stalls, with a meandering route amongst the multi-coloured market products, the visitor’s wandering guided by the smells and light. A visitor’s presence in the market is elevated from a simple commercial transaction into an urban experience of continuous interplay between people and prod­ucts, light and shade, solid and void. We create a market whose boundary with the sur­rounding city is not prescribed by a single entry point, but is instead defined by the very urban fabric which surrounds it. Essentially, the urban continuities of streets penetrate the market to create new ways for the visitor to participate seamlessly in both a commercial and urban experience. The market is a building for the municipality, the citizens of which can freely enter from any point they want. From the adjacent square they continue their way into the city. Creating a flowing space of which the limits are diffused in the city and its surroundings, we achieve the essential connection of the square with the building, al­lowing us to refer to it as a market square.
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

REFORMATION OF "G.S.P" AREA IN CYPRUS

The old GSP Stadium is located on perhaps the most central axis of Nicosia and is surrounded by the most important public buildings of the city, such as the Ministry of Finance, the building of the Cyprus Theatre Organisation (THOC) and the Parliament. The proposal for this area derives from the structural transformation of the level of the park, coplanar to the entry level of the THOC building and the urban landscape, coplanar to the city level. These two superimposed levels, the natural and the artificial, constitute a dynamic field of transformation and interaction, which is strongly affected by the parameters of the site area. The natural level curves and descends to the level of the city while the urban-artificial rises to the level of the park. In this way the two different systems are intertwined, forming a new terrain. The applied forces on the natural and urban levels are different from one another in intensity and geometry. The entrance and the cafeteria of the THOC building, the longitudinal movement of Evagoras Avenue and the functionality of the project, constitute the various parameters that define the applied dynamics. This gives a topological continuous surface that connects all points of interest in a single system.
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

"BALKAN" SQUARE IN THESSALONIKI

The redevelopment of Strebenioti’s mil­itary camp, is of great importance for the city of Thessaloniki. The area is sur­rounded by the most important public buildings of the municipality, such as the Town Hall, the cathedral, several schools, as well as the most important sports facilities of the municipality. By regeneration, most times, we refer to the aesthetic upgrading of the image of the city. However, in this case study, we are ethically obliged to answer a wide range of questions. The site needs more than the design of a simple square. It requires a landscape which will serve as more than a symbol for the city and its global image.
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

"LIOPETRI" FISHING REFUGE IN CYPRUS

Our proposal for the natural park Potamos in Liopetri is based on the interaction of different planning systems arising from both the geometry of space, and the specific functions that are required. In the park we propose a variety of inner circulation depending on the natural environment. Those intuitions as well as the different programmatic functions, form a grid of points and lines which are the scars on the landscape orientation. The study area is produced by the helical riverbed that forms a new reality every time it fills with water. This provides a landscape in constant transformation for the whole area.
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

GERMANINA FARM IN PAFOS

The historic farm Germaninas is an important monument of traditional architecture. As a key demand of the proposal we put the management of the relationship between the old existing shell and the proposed new construction, first-level uses and then at architectural level. The proposed buildings have distinct distance from the old in all cases. This distance between the new and old construction is both an important intermediate space of motion and the required distance so that past and present are distinct in our surgery. On the other hand, the new structure is shown as a single arrangement - an object resulting from a perception of overall shape. It is those structural features that result from the analysis of landscaping formations. In order to transform the building volume in a landscaping configuration, the proposal uses an element of 'intermediate ', which can refer to both the earthly terrain and the building structure. It is the element of "folding”, which is able to implement the covers of buildings, correspondingly to the forms of the natural terrain .
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

"MARI" MONUMENT IN PAFOS

The aim of the proposal is to pay tribute to the 13 people who have lost their lives on the tragic event of the explosion at the Naval Base in Mari. The primary design element is the need to connect the entrance of the camp to the disaster area. This linear connection is enriched by the features of the landscape and the traces of memory and so it is altered. The area of the thirteen tributes affects the linear axis and alters it. The water tank that survived the destruction and the topography of the area determine the individual changes. The temporal discontinuity caused by the catastrophic eruption, is depicted on the landscape as a crevasse. The boundaries of the crevasse are broken and slide past each other, creating discontinuities defined by landmarks on the landscape. Our proposal, perceives the disaster area as a memorial, trying to enrich the visitor's experience with sensations that exacerbate emotions through an escalated drama path that ends in the area of sacrifice at the traumatized landscape. The water was included in our proposal as a basic reference to the people who died there. Thirteen tubes, have a clear symbolism of the number of these people, and their effort to prevent the explosion. The slope of pipes, highlights this superhuman effort. Visitors through the route can move between the pipes, in order to sense his existence amongst the heroes participating in this way in their sacrifice. For the first time the construction we propose is covered in order to take us to another darker world. A descending route carries us from light to dark. At the end of this route and after we lifted off the ground, the crater is revealed, that is the point of destruction. By having a panoramic view of the region, our gaze travels from the crater to the deep sea and the horizon, filling us with optimism that people have learned from their mistakes and will not allow such a disaster to happen again.
Published in PROJECTS