Tuesday, 02 February 2021 13:54

SPORTS CENTER ON MESOGEION AVENUE

The development of the Sports Centre aims at the revitalization of the area and the attraction of young people towards athletics within an environment that inspires team spirit, playfulness and visibility of special talents. The building program includes a basketball court, a gym, a swimming pool and an outdoors beach volleyball court.
The Sports Centre is treated as a body that pulsates and transforms through the parameters of the building program and the spatial experience. The potential future expansion of the basketball courts area leads us to the detachment of the volume of the courts and then its reattachment with the rest of the building through a “box” of glass. The free flow of movement from one end to another interacts with the building through the configuration, shift and elevation of volumes, transfusing to the building the playfulness and the pulse of a body in motion. This playful beat responds to the general treatment of the design in terms of floor plans, volumes and façades.
The externalization of athletic activity is a way to broadcast the virtues of athletics and enhance socialization. The design of the building is such as to showcase each person’s qualities and skills but at the same time make them feel like part of a team. The variety of activities happening and the multiple viewpoints animate the building and boost the athletes’ performance.
Published in PROJECTS
Wednesday, 08 January 2020 15:47

"FIELD OF LIFE"

"Field of Life" is a non-profit organization whose mission is to create a center where children and adolescents can develop personalities, discover their special talents and skills and become well-rounded individuals by participating in various athletic, cultural and academic activities and programs. The project will be implemented with an endowment by Stavros Niarchos Foundation.
Three completely different scenes comprise the base of our concept: the urban backyard, the schoolyard and the small-scale yard of the typical Athenian neighborhood house. The carefree and creative sensation of the urban backyard, the educational organized system of the schoolyard and the feeling of protection and introversion of the family home yard are all very important parts of the spatial experience connected to a child growing up and forming a sense of self. These three scenes represent the natural transition from the protected microcosm of childhood to the adventurous reality of life.
Small-scale forms and configurations are required, not only in order to suit a child’s age and perception of space, but also to prevent exposure to the nearby industrial buildings, so that the environment feels friendly and protective. For this reason, we propose a horizontal development of the building expanding to the perimeter of the plot and at the same time perforated in various places. In this way we create a fair amount of empty spaces -or atriums, which allow natural light to reach the interior of the building and contribute to the functional unity of all the levels. These open-air atriums are the reinterpretation of the urban backyard, the schoolyard and the house yard. It is a symbolic way to imprint onto the building the spatial experience of the urban landscape of contemporary Athens and the transition of the child from their home to their school and then to the city.
Our primary intention is to create a place of social interaction in which students can meet, engage in athletic activities or relax. Within this space, a young person can introspect and explore the depths of their mind and soul so that they can obtain the means necessary for discovering their talents and conquer their future.

 

Published in PROJECTS
Tuesday, 15 May 2018 16:39

MIXED USE DEVELOPMENT IN GHANA

The Angelina amusement development park is situated in the greater Accra region. It covers an area of 1,400 Acres on the outskirts of Aburi. The archetypes of traditional Ghanaian architecture are the inspiration for our Design Proposal. The round shaped units, their grouping around an atrium with only one entrance and exit, the fencing around the build entities have been part of our research that eventually produced the Master Plan Design. The development comprises an amusement park that combines the most advanced technological features together with a traditional Family Park. The core of the development is the commercial area. A circular building with a void in the middle symbolizes the primal architectural cell around which everything is organized: the shopping malls, the restaurants and bars, the business center and the basic amenities The area of the sports courts and all the athletic facilities, including the large arenas are placed close to the center of the development in a vibrant landscape with large green areas and tree shading that will enhance the microclimate of the site.  The golf course is set on the valley between the two hills. It is an 18-hole golf with sand traps and water features. The club house and all the facilities are situated at the foot of the hill. The hotel complex serves as a landmark, a visual icon for the visitors. The 15-storey building offers outstanding views to the rest of the site and far beyond. It serves as a point of orientation for the visitor. The housing follows the spatial model of organization around a central void, like the other parts of the development. Two neighborhoods- clusters are created in the two ‘hills’ that surround and oversee the ‘valley’ of public uses. On the top of each hill, parks with communal uses are designed. There, residents can find restaurants, kindergartens, schools, meeting spaces and other facilities.

The project will be implemented in 4 phases that is expected to be completed within 7 years. The overall budget will be approximately 350 million dollars.

Published in PROJECTS
The proposal concerns the reuse of a former school, situated in the center of the city of Larissa, within an important cultural zone containing a public theater and an extended school complex. The existing building is a typical example of the regulatory institutions (schools, hospitals, and prisons) designed in the 20th century, with the morphologic characteristics of a compact and rigid structure, organized around an enclosed atrium.
Our design strategy is based on the reasoning of “palimpsest”, highlighting the existing structural and architectural elements of the building, thus avoiding the practices of “blank canvas” or deconstruction. Our main objective is the creation of a contemporary school, based on the idea of "extroversion", using the following strategies: (a) blurring the boundary between the facades of the building and the public space of the city and (b) activating the central atrium.
An inner "explosion":
The atrium, located in the center of the building, is redesigned as part of a new transversal axis that connects the “heart” of the building with the public space and the street. The reception, the foyer and the main entrance become the next notional segments of this type of extension that cancels the former “hortus conclusus” characteristics. Furthermore, the existing rigid shell of the building opens towards the street, allowing the visual contact of the students with the city.
An outer "explosion":
The addition of new architectural elements to the facades integrates the building to the city in terms of urban morphology, creating an interesting rhythm and working cohesively to the built environment. Enhancing the concept of movement, pause and dialogue with the city, the additions contribute to the geometrical appropriation of the space by the users but also to the external observers’ perception of the building as a whole.
A modern school is formed, posing a question about the way we interpret the present and the future through the past.
Published in PROJECTS
Friday, 27 April 2018 16:06

RESIDENCE MUSEUM IN PARNASSUS

At the foot of Mt. Parnassus, a paternal residence revives decades of history. Stone-built, dark and mysterious, it restores experiences and memories. This building featured some kind of state monopoly, in the form that the latter used to have in Greece four decades ago. Dozens of traders would arrive there on a daily basis to purchase alcohol, matches, oil, cardboard, and salt. Today, forty years later, the dwelling is taking the form of a residence – museum, aiming to both offer accommodation and host an exhibition of collectibles. Consequently, the “monopoly” feature is revived as a place of reminiscence. Rich in attributes, enthralled by associations, subconsciously present. Registered in human memories, it becomes again a threshold of experiences.
Space gains scale, meanings and heterogeneity through sentimentality and emotional awareness of the new user. They refer to an empirical act in a continuous game of semiotics. Everything reflects a human image. Everything speaks to them, for them. The landscape is alive. The architectural implementation is conveyed through a central composite element, that of the wooden showcase. The latter features the heirloom of the “monopoly” as well as dozens of other unique works of art. The wooden self-supporting structure is mounted on a modern fixed base. The form of the compact pedestal varies across the three dimensions throughout the residence. The two elements act as a system of heterochronic references, addressing both the history of the building and the way in which the new user appropriates the space.
The look is directed by the objects and the mystical light. Touch conquers matter. The skin comprehends weight, density, temperature. The visual and haptic sensations determine the intensity of the experience and facilitate the perception of the composition and robustness of the space elements. The natural materials reveal age, while narrating the origin and the way in which they were sculpted. The years passed are reflected in the patinas of aging. The colors and textures compose a special heterotopia, giving rise to a distinct form of habitation, in terms of memory and reminiscence. With a view to physical, visual and intellectual motion in the individual parts of the building, the design aims at a holistic empirical experience, intertwined with time and memory.
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

FRENCH EMBASSY OFFICES IN ATHENS

The offices of French Embassy in Greece which are currently scattered around the center of Athens, are to be relocated to a single building, which is to be radically renovated and upgraded to satisfy the cli­ent requirements. The basic idea of the composition constitutes the significance of the micro-landscapes which are small landscapes of vegetation that are placed in the building along a transverse axis, acting as separation between offices. Along the longitudi­nal axis we placed solid boundaries which divide the spaces and also accommodate building services. In the entrance a new canopy is placed, constructed from perforated and folded metal sheets, acting as a separator from the shops that are situated on the ground floor. Finally the vacant roof-space is trans­formed into an event-space with panoramic views of the center of Athens and the parliament.
Published in PROJECTS
Friday, 12 June 2015 14:16

GERMANINA FARM IN PAFOS

The historic farm Germaninas is an important monument of traditional architecture. As a key demand of the proposal we put the management of the relationship between the old existing shell and the proposed new construction, first-level uses and then at architectural level. The proposed buildings have distinct distance from the old in all cases. This distance between the new and old construction is both an important intermediate space of motion and the required distance so that past and present are distinct in our surgery. On the other hand, the new structure is shown as a single arrangement - an object resulting from a perception of overall shape. It is those structural features that result from the analysis of landscaping formations. In order to transform the building volume in a landscaping configuration, the proposal uses an element of 'intermediate ', which can refer to both the earthly terrain and the building structure. It is the element of "folding”, which is able to implement the covers of buildings, correspondingly to the forms of the natural terrain .
Published in PROJECTS