Tuesday, 02 February 2021 13:54

RESIDENCE IN KIFISSIA

The juxtaposition of minimal, rigid volumes aligned to the main entrance street is the concept of this housing project. The volumes compose a three-zone structure that serves as a "filter" between the city and the private interior and exterior spaces of the house. In the existing part of the house (built in two phases: in 1949 and 1975), two one-story volumes are added, hosting the family bedrooms.
Linear windows are designed towards the street while significantly larger ones, maximize the view towards the extended Μediterranean garden, where the family gathers. The building materials and colors are natural and earthy, enhancing the integration of the building units in the landscape.
Published in PROJECTS
Tuesday, 05 January 2021 13:24

RESIDENCE IN NEA ERYTHRAIA

The main idea derives from the need for integration and coexistence of the building in a particular area surrounded by tall trees.
The main synthetic tool is the creation of a two-volume system which follows in height the scale of the existing trees and at the same time allows the creation of visual escapes and connections of outdoor areas.
Recessed areas and protrusions can be found in each part of the building as to pinpoint the entrance, semi-open spaces and the bedrooms respectively.
Published in PROJECTS
Tuesday, 15 December 2020 13:29

HOUSING COMPLEX IN PALEO FALIRO

The 4,544 sq.m. plot is located on the coastal highway, Poseidonos Avenue, and it is a unique spot with a remarkable topography and position within the coastal front of the south suburbs of Attica. The housing complex is one of the projects that are executed within the framework of the recent process of reconfiguration and upgrading of the coastal road axis of Athens and the surrounding area.
The compositional principles of the volume of the building were affected by the particular location and topography of the plot. The views towards the sea, the orientation and the relation with natural light and air were the key factors in forming the basic lines that defined the shape of the volume. The surrounding environment, the building program and the luxurious character lead to the basic directions in responding to the challenge of designing a complex of 94 apartments. The design of the apartments is defined by the spatial necessities and living conditions linked to the contemporary lifestyle. The concept and importance of privacy is incorporated in the design through delicate gestures, so that every apartment provides the necessary private patios, along with green areas, water surfaces and spaces of relief. Each apartment has a unique design, in order to include the structure and the qualities of an autonomous residence. Every floor is surrounded by zones of green and water elements -little urban gardens that transform the exterior views into an extension of the interior living space. This special relation of each apartment to the elements of green and water is gently inserting the building into its natural environment and is intertwined with the special characteristics of the Paleo Faliro area, the sea breeze and the natural light of Attica.
Published in PROJECTS
Thursday, 26 November 2020 13:01

UNDERCUT RESIDENCES IN ZAKYNTHOS

The main objective of the project is the design of two autonomous houses of four and three bedrooms respectively, having as basic design guideline the minimum possible intervention in the landscape and the dialectical integration of the building with its surroundings. Taking into account the steep slope of the plot, a unified cave volume is created, designed at such angle as to preserve the initial spatial and quality starting points. Important conditions were the southern orientation of the houses to the endless view to the bay of Laganas and the maximum privacy between the two houses, ensuring quality indoor and outdoor spaces and making the transition flowing from inside to outside and to the pool area. The curved forms, as synthetic tools, in combination with natural color materials, contribute to the adaptation of the building to the landscape, as a phenomenological consequence of the surrounding olive grove.
Published in PROJECTS
Tuesday, 07 January 2020 17:06

HOUSE IN DIONYSOS

The main idea derives from the redefinition of the notion of the conventional dual-pitched roof which is obligatory in the area. The invention of a gliding system that applies both on the plan level and z axis is the most important design element used. As a result, the building consists of 2 bars-volumes, each with a single-pitched roof. The two volumes that are drawn apart from each other create the illusion of a traditional dual-pitched roof if connected. Recessed areas and protrusions can be found in each bar as to pinpoint the entrance, open spaces and the 4 bedrooms respectively.
Published in PROJECTS
Tuesday, 07 January 2020 15:23

HOUSING COMPLEX IN ANTIPAROS

The design of a new house complex located in the island of Antiparos became the architectural analogy of the structure of the typical cycladic village. The low-rise and dense planning, the narrow streets, the central square etc. are transferred in the project as a continuation of the landscape and the typology of the traditional architecture. The complex includes 3 cores with 11 houses in total. In every core there is a central patio, that follows the design decisions and the functional needs; it’s the central square of a cycladic village with the surrounding buildings around it. The materials used are white plaster and plastered stone, so that the variation of texture, and not color, intensifies the division of the volumes.
Published in PROJECTS
Friday, 20 December 2019 15:05

APARTMENT OF A PHOTOGRAPHER IN ATHENS

An apartment of the typical 1930’s Athenian apartment building in the center of Athens is transformed into a contemporary residence of a photographer. Today, after almost 90 years, the space gains a dual meaning, serving both as a residence and as a gallery for temporary exhibitions.
The floor plan is no longer divided into small, autonomous, static spaces. Various islands in the new open-space plan, create new visual flows and allow multiple movements and views.
During the visitor’s tour through the apartment-gallery, the photographs gradually reveal themselves through the corridors and the openings, as other exhibits. The navigation among the various frames, redefines the relation between the user and the exhibition, as the user is now in the center of all the spatial frames that are produced. The individual frames of the gallery apartment in connection with the photographs of the artist, transform the living into a diverse exhibit.
The alternation of the materials enhances the feeling of the three-dimensional spatial frames. Oak, marble, white and dark surfaces intertwine with each other and create new photographic exhibits. The same logic defines the selection of the rest of the equipment. The lights, the mechanical equipment and the furniture have such form, geometry and location that they become instead of useful and lifeless objects, objects of a wider exhibition of photographs, landscapes, spatial frames and people.
Published in PROJECTS
Tuesday, 15 May 2018 16:39

MIXED USE DEVELOPMENT IN GHANA

The Angelina amusement development park is situated in the greater Accra region. It covers an area of 1,400 Acres on the outskirts of Aburi. The archetypes of traditional Ghanaian architecture are the inspiration for our Design Proposal. The round shaped units, their grouping around an atrium with only one entrance and exit, the fencing around the build entities have been part of our research that eventually produced the Master Plan Design. The development comprises an amusement park that combines the most advanced technological features together with a traditional Family Park. The core of the development is the commercial area. A circular building with a void in the middle symbolizes the primal architectural cell around which everything is organized: the shopping malls, the restaurants and bars, the business center and the basic amenities The area of the sports courts and all the athletic facilities, including the large arenas are placed close to the center of the development in a vibrant landscape with large green areas and tree shading that will enhance the microclimate of the site.  The golf course is set on the valley between the two hills. It is an 18-hole golf with sand traps and water features. The club house and all the facilities are situated at the foot of the hill. The hotel complex serves as a landmark, a visual icon for the visitors. The 15-storey building offers outstanding views to the rest of the site and far beyond. It serves as a point of orientation for the visitor. The housing follows the spatial model of organization around a central void, like the other parts of the development. Two neighborhoods- clusters are created in the two ‘hills’ that surround and oversee the ‘valley’ of public uses. On the top of each hill, parks with communal uses are designed. There, residents can find restaurants, kindergartens, schools, meeting spaces and other facilities.

The project will be implemented in 4 phases that is expected to be completed within 7 years. The overall budget will be approximately 350 million dollars.

Published in PROJECTS
Friday, 27 April 2018 16:15

HOUSING COMPLEX IN KAVOURI

Our proposal is about the remodeling of two existing housing buildings in the seafront of Athens. A central corridor defines the new plan of the main building, with two apartments per floor facing towards the sea. When the user enters the site he immediately has an overall understanding of the space while he is guided to the internal garden, the pool and the second separate house. The façade is determined by the volumes that by the elimination of the perimetric balcony give a new identity to the building, while also offer the necessary privacy and shading during the summer.
Published in PROJECTS
Friday, 27 April 2018 16:06

RESIDENCE MUSEUM IN PARNASSUS

At the foot of Mt. Parnassus, a paternal residence revives decades of history. Stone-built, dark and mysterious, it restores experiences and memories. This building featured some kind of state monopoly, in the form that the latter used to have in Greece four decades ago. Dozens of traders would arrive there on a daily basis to purchase alcohol, matches, oil, cardboard, and salt. Today, forty years later, the dwelling is taking the form of a residence – museum, aiming to both offer accommodation and host an exhibition of collectibles. Consequently, the “monopoly” feature is revived as a place of reminiscence. Rich in attributes, enthralled by associations, subconsciously present. Registered in human memories, it becomes again a threshold of experiences.
Space gains scale, meanings and heterogeneity through sentimentality and emotional awareness of the new user. They refer to an empirical act in a continuous game of semiotics. Everything reflects a human image. Everything speaks to them, for them. The landscape is alive. The architectural implementation is conveyed through a central composite element, that of the wooden showcase. The latter features the heirloom of the “monopoly” as well as dozens of other unique works of art. The wooden self-supporting structure is mounted on a modern fixed base. The form of the compact pedestal varies across the three dimensions throughout the residence. The two elements act as a system of heterochronic references, addressing both the history of the building and the way in which the new user appropriates the space.
The look is directed by the objects and the mystical light. Touch conquers matter. The skin comprehends weight, density, temperature. The visual and haptic sensations determine the intensity of the experience and facilitate the perception of the composition and robustness of the space elements. The natural materials reveal age, while narrating the origin and the way in which they were sculpted. The years passed are reflected in the patinas of aging. The colors and textures compose a special heterotopia, giving rise to a distinct form of habitation, in terms of memory and reminiscence. With a view to physical, visual and intellectual motion in the individual parts of the building, the design aims at a holistic empirical experience, intertwined with time and memory.
Published in PROJECTS
Page 1 of 2