ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΣΥΓΓΡΟΥ

"The Wave" | Ανακατασκευή επταώροφου κτιρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Συγγρού στην Αθήνα

Το έργο αφορά στην ανακατασκευή υφιστάμενου κτιρίου με αμιγή χρήση γραφείων. Το κτίριο βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, επί της Λεωφόρου Συγγρού, η οποία αποτελεί μια σημαντική αρτηρία στο οδικό σύστημα της Αθήνας και στον άξονα της οποίας αναπτύσσονται εμπορικές δραστηριότητες, κτίρια γραφείων και ξενοδοχεία.
Προτείνουμε ένα κτίριο που ως στοιχείο στον αστικό ιστό θα δημιουργεί μια ροή γεγονότων, η οποία ανταποκρίνεται στην κινητική εμπειρία της διέλευσης της Λεωφόρου Συγγρού. Το γεωμετρικό ανάλογο της αποτύπωσης της κίνησης αποτελεί το δυναμικό παράγοντα επεξεργασίας της όψης. Με αυτό τον τρόπο, ένα μονοσήμαντο σύστημα περσίδων μεταβάλλεται σε ένα δυναμικό σύστημα τρισδιάστατων σχηματισμών που διαμορφώνει το ανάγλυφο της όψης. Ο σχηματισμός της όψης αποτελεί στοιχείο βιοκλιματικού σχεδιασμού καθώς ανταποκρίνεται στον έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας, όπως επίσης και στοιχείο μεταβλητότητας καθώς ο κάνναβος της όψης δίνει πολλαπλές δυνατότητες άρθρωσης στο εσωτερικό του κτίριο. Το δώμα ανοίγεται προς την εντυπωσιακή θέα της Ακρόπολης, μέσω της δημιουργίας χώρου καθιστικού ο οποίος πλαισιώνεται από πράσινο.
Η πρόταση επιθυμεί να αποδώσει κεντρικό ρόλο στην αρχιτεκτονική συγκρότηση της υπερτοπικής ταυτότητας των υπηρεσιών που προσφέρει η ιδιοκτήτρια εταιρεία ως το πρωτεύων επικοινωνιακό μέσο, και η οποία θα διαμορφώσει το αστικό και πολιτισμικό τοπίο, αναδεικνύοντας την παρουσία του κτιρίου ως τοπόσημου, τόσο σε τοπικό, όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο.

Α' ΒΡΑΒΕΙΟ

ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΕΡΓΟΥ

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΛΑΓΚΑΡΗ
ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ
MIGUEL MUNOZ AYLLON

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΝΥ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΛΗΣ
ΣΕΜΕΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ + ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
ECOSCAPES

ΣΤΑΔΙΟ ΕΡΓΟΥ

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 2021