ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

"The Flow" | Σχεδιασμός νέου τουριστικού καταλύματος 5* στον Δήμο Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη

Το κατάλυμα τοποθετείται σε οικόπεδο 52 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο βασικό άξονα σύνδεσης του αεροδρομίου Μακεδονία με την πόλη της Θεσσαλονικής και εκτείνεται εώς τον αιγιαλό με απρόσκοπτη θέα προς το Θερμαϊκό Κόλπο.
Η ιδιαίτερη τοποθεσία του οικοπέδου, καθώς και οι υφιστάμενες νησίδες φυσικού πρασίνου, που εντοπίζονται εντός του, καθόρισαν την κεντρική ιδέα της σύνθεσης και ογκοπλασίας ενός αστικού resort που κύριο στόχο έχει τη διάχυση του φυσικού στοιχείο στο αστικό.
Πιο συγκεκριμένα, το αυστηρό ορθοκανονικό σύστημα του αστικού ιστού μεταβάλλεται και μετασχηματίζεται εντός του οικοπέδου από ένα άκαμπτο γραμμικό σύστημα σε ένα εύκαμπτο δυναμικό σύστημα που παραλαμβάνει το κτιριολογικό πρόγραμμα. Το ροϊκό σύστημα χαράξεων «αγκαλιάζει» τις περιοχές υφιστάμενου πρασίνου, στα πλαίσια μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης και οικολογικής πρακτικής. Με αυτό τον τρόπο, το φυσικό και δομημένο ενοποιούνται σε ένα ενιαίο οργανικό σύνολο, που αναδύεται σχηματικά από το θαλάσσιο μέτωπο, ως ένα ροϊκό δίκτυο ποταμού.
Το συγκρότημα αποτελείται από 3 κυρίως κτίρια – μπάρες, τα οποία ενοποιούνται μεταξύ τους στην κορυφή του οικοπέδου, όπου αναπτύσσονται στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος και μεταβάλλονται σε χαμηλότερο ύψος όσο προσχωρούν προς το θαλάσσιο μέτωπο. Σε ό,τι αφορά το κτιριολογικό πρόγραμμα, οι κοινόχρηστες και υπερτοπικές χρήσεις αναπτύσσονται επί του οδικού μετώπου, όπως είναι ο χώρος υποδοχής, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και club, ενώ δωμάτια, beach bar και εστιατόριο εντοπίζονται προς το θαλάσσιο μέτωπο.
Οι μπάρες επιμερίζονται σε μονάδες – bungalows που διαχέονται σε εκτενή κολυμβητική επιφάνεια και χώρων πρασίνου. Η κολυμβητική επιφάνεια είναι τύπου beach entry pool, δημιουργώντας την αίσθηση ότι παραλία και πισίνα ενώνονται μέσω μίας χερσονήσου. Το σύνολο των δωματίων είναι 195 κι έχουν απρόσκοπτη θέα προς το θερμαϊκό κόλπο μέσω του μετασχηματισμού του κτιρίου με βάση την ορατότητα προς τη θάλασσα. Στοιχεία διαμπερότητας και πολλαπλών θεάσεων, εντείνονται μέσω αμφιθεατρικών διατάξεων και ροϊκών χαράξεων που χαρίζουν στον επισκέπτη μια πλούσια εμπειρία περιδιάβασης και χαλάρωσης με έντονο το φυσικό στοιχείο εντός του αστικού ιστού.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΕΡΓΟΥ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

MIGUEL MUNOZ AYLLON
ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΛΗΣ
ΣΕΜΕΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗ

ΣΤΑΔΙΟ ΕΡΓΟΥ

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ 2021