ΥΠΟΣΚΑΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ ΙΙΙ

Σχεδιασμός νέας υπόσκαφης κατοικίας με πισίνα στον Άγιο Δημήτριο Αντιπάρου

Η κατοικία αναπτύσσεται σε οικόπεδο 4000 τ.μ. και έχει επιφάνεια 200 τ.μ. Στην περιοχή υπάρχουν σε ευρύτερη έκταση κατοικίες και καταλύματα, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται η παραλία Ψαραλυκή.
Η έντονη κλίση του οικοπέδου, ο προσανατολισμός και η απρόσκοπτη θέα προς την Πάρο, καθορίζουν τις βασικές συνθετικές αρχές για την κατοικία. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους αποφασίστηκε το σύνολο της κατοικίας να είναι υπόσκαφο, ακολουθώντας τους πολεοδομικούς κανόνες σχετικά με τα υπόσκαφα κτίρια. Αυτή η απόφαση έδωσε τη δυνατότητα ένταξης του συνόλου της κατοικίας στο φυσικό τοπίο, δημιουργώντας την ελάχιστη τοπολογική παρέμβαση. Το έδαφος που καλύπτει τα υπόσκαφα κτίρια ενισχύει την αποκατάσταση του φυσικού αναγλύφου και το σύνολο της επέμβασης εντάσσεται ομαλά δημιουργώντας το ελάχιστο περιβαλλοντικό και οπτικό ίχνος στο τοπίο.
Η κατοικία αποτελείται από ένα υπόσκαφο κτίριο, το οποίο αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο και η πρόσβαση στο οικόπεδο γίνεται από το νοτιοανατολικο άκρο του οικοπέδου όπου και προβλέπεται πλάτωμα για τη στάθμευση τριών αυτοκινήτων. Μέσω μιας ράμπας που ξεκινά από το πλάτωμα, και η οποία ακολουθεί το φυσικό έδαφος, επιτυγχάνεται η πρόσβαση στο κτίριο και στον περιβάλλοντα διαμορφωμένο χώρο.
Το υπόσκαφο κτίριο αποτελείται από έξι υπνοδωμάτια με τα ιδιωτικά τους λουτρά, ένα λουτρό ξένων και μία βοηθητική αποθήκη. Η πρόσβαση σε δύο από τα υπνοδωμάτια γίνεται μέσω του υπαίθριου χώρου, ενώ στα υπόλοιπα μέσω εσωτερικού διαδρόμου, ο οποίος εξασφαλίζει άμεσο φωτισμό και αερισμό μέσω φωταγωγού.
Το κτίριο προβάλλει από το τοπίο μέσω μιας καθαρής ευθείας οριζόντιας χειρονομίας, η οποία δηλώνει την αρχιτεκτονική παρέμβαση και ιδέα με ήπιο, αλλά δυναμικό τρόπο. Αυτήν την οριζοντιότητα ακολουθεί και το υδάτινο στοιχείο που αναπτύσσεται μπροστά από τον ημιυπαίθριο του κτιρίου, μέσω μιας μακρόστενης κολυμβητικής επιφάνειας.
Η υλικότητα του οριζόντιου στοιχείου, το οποίο αποτελεί τον ημιυπαίθριο χώρο, διαφοροποιείται από το τοπίο μέσω του υπόλευκου χρώματός του, καθώς οι υπόλοιποι τοίχοι και διαχωριστικά κατασκευάζονται από ανεπίχριστη αργολιθοδομή χωρίς τονισμένους αρμούς σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Η περίφραξη του οικοπέδου καθώς και διάφοροι μικροί αναλημματικοί τοίχοι που συγκρατούν τις διαμορφώσεις του εδάφους κατασκευάζονται από ξηρολιθιά. Τα κουφώματα του κτιρίου είναι επάλληλα ξύλινα υπόλευκου χρώματος με ανοιγόμενα παντζούρια.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΕΡΓΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΟΥΛΑΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΑΣΟΣ ΜΙΧΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΛΗΣ

ΣΤΑΔΙΟ ΕΡΓΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 2021