Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 15:01

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "NYX LIMASSOL" ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

Το ξενοδοχείο "Nyx Limassol" βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία συνάντησης της παλιάς πόλης και του εμπορικού κέντρου της Λεμεσού με το παραλιακό μέτωπο. Μέρος του ξενοδοχείου αποτελεί ένα υφιστάμενο κτίριο το οποίο επαναχρησιμοποιείται και εντάσσεται στη νέα πρόταση. Η απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα αποτέλεσε και την αφετηρία για την κεντρική ιδέα του σχεδιασμού. Με στόχο την δημιουργία όσο το δυνατόν μεγαλύτερης όψης προς τη θάλασσα, το κτίριο ανοίγει σαν βεντάλια προς τη θέα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ενιαία κυκλική όψη η οποία ολοκληρώνει με μοναδικό τρόπο την έξοδο της πόλης προς το παραλιακό μέτωπο. Η διαφορά στα επιτρεπόμενα ύψη των κτιρίων εντάσσεται στον σχεδιασμό και εντείνει την έννοια της περιτύλιξης και τη δημιουργία μιας «σπείρας» που καταλήγει στο στέγαστρο του δώματος. Στον τελευταίο όροφο δημιουργείται ένα υπαίθριο εστιατόριο με κολυμβητική δεξαμενή και ανεμπόδιστη θέα προς το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.
Published in PROJECTS
Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2020 14:06

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Το έργο αφορά το σχεδιασμό της όψης ενός πολυώροφου ξενοδοχείου στο κέντρο της Λευκωσίας. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται δύο από τα πιο αξιόλογα
παραδείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής με παγκόσμια εμβέλεια, ο Πύργος του Jean Nouvel και η πλατεία Ελευθερίας της Zaha Hadid.
Η πρότασή μας στοχεύει να δημιουργήσει ένα ορόσημο στον πλούσιο ιστό της αξιόλογης αρχιτεκτονικής στη σύγχρονη Κύπρο, δηλώνοντας την πρωτοτυπία, την εντοπιότητα, την αναγνωρισιμότητα και τις σύγχρονες ικανότητες σχεδιασμού στο εύρος της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής με αξιώσεις.
Αρχικά αναγνωρίζουμε τη γεωμετρία του ‘γυμνού’ κτιρίου και την επικαλύπτουμε με ένα κέλυφος το οποίο παραμετροποιείται ανάλογα με τον εσωτερικό χώρο και δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, δύο δυναμικά στοιχεία είναι η πισίνα στην οροφή και η είσοδος στο ισόγειο. Ως γεγονότα, αυτοί οι χώροι ενισχύουν μια ορατότητα και εξωστρέφεια, διαπερνώντας το συμπαγές κέλυφος και φανερώνοντας τη χρήση τους στην όψη. Περαιτέρω δημιουργούν ένα ενοποιητικό άνοιγμα που διατρέχει όλη την όψη και περιγράφει τους δύο αυτούς κύριους χώρους. Η δυναμική αυτού του ανοίγματος κορυφώνεται στη στέψη του κτιρίου μέσω ενός τριγωνικού στεγάστρου, το οποίο αποτελεί κομμάτι του κελύφους καθώς γυρνάει και ενώνεται μαζί του. Το κέλυφος αποκτά μια πρισματική πλαστικότητα μέσω των δυναμικών χαράξεων και τριγωνισμών που εμπερικλείουν σε ένα ενιαίο σχήμα όλα τα επιμέρους σημεία του κτιρίου.
Το πρισματικό κέλυφος διασπάται σε ένα κάναβο από λεπτές διατομές. Διατεταγμένες οριζόντια, είναι οι διατομές που υποδεικνύουν το ύψος του κάθε ορόφου, παρέχοντας μια ανθρώπινη κλίμακα στο κτίριο. Οι κατακόρυφες διατομές εναλλάσσονται σε πάχος και πυκνότητα,
σύμφωνα με το εσωτερικό, διαφοροποιώντας έτσι τον κανόνα της όψης δυναμικά. Με αυτόν τον τρόπο, όλο το κτίριο αποκτά την αίσθηση στοιχείων που παρασύρονται και εναλλάσσονται.
Το κέλυφος από λεπτές διατομές αποτελεί μια ενιαία μεταλλική κατασκευή η οποία αποτελεί κομμάτι του ίδιου του υαλοπετάσματος που καλύπτει το κτίριο.
Published in PROJECTS
Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2020 12:19

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "ΕΣΠΕΡΙΑ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το ξενοδοχείο «Εσπέρια» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του κέντρου της Αθήνας που λόγω της διακοπής της λειτουργίας του από το 2010 κρίνεται απαραίτητη η αποκατάστασή του. Καθώς η περιοχή στην οποία βρίσκεται το κτίριο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους άξονες του ιστορικού κέντρου, με κτίρια ιδιαίτερου κάλλους και αρχιτεκτονικής, είναι πολύ σημαντικό να μην αλλοιωθεί αυτός ο χαρακτήρας, αλλά η νέα όψη του κτιρίου να ενταχθεί αρμονικά στον πολεοδομικό ιστό.
Στην πρότασή μας επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε την ενοποίηση της όψης και την πρόθεση που υπήρχε στα αρχικά σχέδια του κτιρίου. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της υφιστάμενης όψης, δηλαδή τον κάναβο των εξωστών και την ενοποίηση των δωμάτων μέσω οριζόντιων στοιχείων, προτείνουμε τη δημιουργία ενός «φίλτρου», το οποίο αναδεικνύει τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου. Τα κατακόρυφα στοιχεία έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: στους χαμηλούς ορόφους είναι πιο πυκνά ώστε να προστατεύουν τον επισκέπτη από την όχληση της πόλης και του πολυσύχναστου δρόμου, ενώ όσο ανεβαίνουμε προς τα ψηλότερα επίπεδα, αυτά γίνονται όλο και πιο αραιά, επιτρέποντας την απρόσκοπτη θέα προς την πόλη. Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο προστίθεται στο σύστημα της όψης είναι η χρησιμοποίηση ενός «πράσινου φίλτρου». Η ένταξη δηλαδή ενός συστήματος πρασίνου με κατακόρυφα φυτά τα οποία εναλάσσονται με τα κατακόρυφα στοιχεία της πρόσοψης.
Ο σχεδιασμός του ξενοδοχείου στοχεύει τόσο στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών που θα διαμένουν στα δωμάτια όσο και στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη φιλοξενία εκδηλώσεων και κάθε είδους και μεγέθους συναθροίσεων.
Στην ίδια κατεύθυνση στοχεύει και η χωροθέτηση του βασικού εστιατορίου στον 9ο όροφο, όπου υπάρχει απρόσκοπτη θέα προς τη δυτική πλευρά της πόλης και την Ακρόπολη, ενώ στο δώμα δημιουργείται ένας μικρός χώρος εστίασης δίπλα στην πισίνα του δώματος.

 

Published in PROJECTS
Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2020 11:22

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΓΑΘΗ

Το σχήμα του οικοπέδου και ο προσανατολισμός του καθορίζουν τις βασικές συνθετικές αποφάσεις για το συγκρότημα. Η ανάγκη για πανοραμική θέα προς τους νήσους Βαρδιάνους όρισαν τη γεωμετρία της σύνθεσης. Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε o βασικός άξονας αναφοράς να τοποθετηθεί παράλληλα με το βορειανατολικό όριο του οικοπέδου το οποίο συνορεύει με γειτονική ιδιοκτησία και εξυπηρετεί πλήρως τις παραπάνω προθέσεις προσανατολισμού και θέας.
Η είσοδος στην περιοχή μελέτης πραγματοποιείται από τη δυτική γωνία του οικοπέδου. Σε απόσταση 15 μέτρων από το σημείο της εισόδου τοποθετείται το κτίριο υποδοχής και κοινόχρηστων λειτουργιών. Από τη βορειοανατολική πλευρά του ξεκινάει η πορεία προς τα κτίρια των δωματίων η οποία πραγματοποιείται μέσω ενός ευθύγραμμου πεζόδρομου στο κέντρο του οικοπέδου και συνδέει το κτίριο των κοινοχρήστων με το κέντρο του οικοπέδου όπου βρίσκεται στη φυσική της θέση μία αγριοαχλαδιά. Σε αυτό το σημείο ο πεζόδρομος ως «κομμάτι» του φυσικού τοπίου «διακλαδώνεται» δίνοντας κατευθύνσεις προς τα κτίρια, αποτελώντας παράλληλα μία χωρική μεταφορά της δομής του δέντρου στην οργάνωση του ευρύτερου χώρου και στα κτίρια.
Published in PROJECTS
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 12:08

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "WHITE OLIVE ELITE" ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Στην έντονα αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή του Λαγανά, το νέο ξενοδοχείο αποτελεί πρόκληση. Πρόκειται για νέα τουριστική μονάδα δυναμικότητας 195 δωματίων και 528 κλινών, η οποία καλείται να καλύψει την τουριστική ανάγκη ζήτησης διαμονής σε συνδυασμό με την αισθητική αρτιότητα. Το σχήμα του οικοπέδου και οι οπτικές φυγές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις βασικές συνθετικές αρχές του συγκροτήματος. Οι χώροι διατάσσονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται η ιδιωτικότητα και η θέα. Επιλέγονται χρώματα και υλικά τέτοια, ώστε το συγκρότημα να εντάσσεται φυσικά στο τοπίο και να επηρεάζει θετικά την ψυχολογία των επισκεπτών.
Published in PROJECTS
Η ανάπτυξη μεικτών χρήσεων του “Angelina Amusement Development Park” βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Άκρα στην Γκάνα και καλύπτει μια έκταση 6.000 στρεμμάτων στα προάστια του Aburi.
Τα αρχέτυπα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που εντοπίστηκαν σε όλη την περιοχή της Γκάνας αποτέλεσαν την έμπνευση για την οργάνωση και χωροθέτηση των ενοτήτων της ανάπτυξης και γενικότερα επηρέασαν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Οι μονάδες στρογγυλής διατομής, η ομαδοποίησή τους γύρω από έναν κεντρικό χώρο με μία μόνο είσοδο και έξοδο, η περίφραξη γύρω από τις κτιριακές μονάδες αποτελούν μέρος της έρευνάς μας, που τελικά παρήγαγε το masterplan.
Ο πυρήνας της ανάπτυξης αποτελείται από το κυκλικό κτίριο του εμπορικού κέντρου, το οποίο μορφολογικά συμβολίζει την πρωταρχική αρχιτεκτονική κυψέλη γύρω από την οποία είναι οργανωμένα τα πάντα: τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και τα μπαρ, το επιχειρηματικό κέντρο και οι απαραίτητες παροχές εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
Βασικό σημείο της ανάπτυξης αποτελεί ένα πάρκο ψυχαγωγίας, το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να συνδυάζει τεχνολογικά προηγμένα συστήματα γύρω από το χώρο της ψυχαγωγίας σε ένα οικογενειακό θεματικό πάρκο.
Η περιοχή των αθλητικών εγκαταστάσεων και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων χώρων συγκέντρωσης του κοινού βρίσκονται κοντά στο κέντρο της ανάπτυξης μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με μεγάλες ανοιχτές εκτάσεις και δεντροστοιχίες που ενισχύουν τη σκίαση τψν αξόνων κίνησης και βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής.
Το γήπεδο γκολφ βρίσκεται στην κοιλάδα ανάμεσα σε δύο λόφους. Πρόκειται για επαγγελματικό γήπεδο 18 οπών με παγίδες άμμου και στοιχεία νερού, ενώ το club house και όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις εντάσσονται στους πρόποδες του λόφου.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα χρησιμεύει ως ορόσημο και σημείο προσανατολισμού για τον επισκέπτη, καθώς το πολυώροφο κτίριο βρίσκεται σε κεντρική υπερυψωμένη θέση και προσφέρει εξαιρετική θέα προς την υπόλοιπη ανάπτυξη.
Η χωροθέτηση των κατοικιών ακολουθεί το χωρικό μοντέλο της οργάνωσης γύρω από ένα κεντρικό κενό, όπως και τα άλλα μέρη της ανάπτυξης. Δύο «γειτονιές» δημιουργούνται στους δύο λόφους που περιβάλλουν την ανάπτυξη, οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν ή να συρρικνωθούν ανάλογα με τη ζήτηση. Στην κορυφή κάθε λόφου σχεδιάζονται πάρκα με κοινόχρηστες χρήσεις όπου οι κάτοικοι μπορούν να βρουν νηπιαγωγεία, σχολεία, χώρους συνάντησης και όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις.
Το έργο θα υλοποιηθεί σε 4 φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 7 ετών. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια.

Published in PROJECTS
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 16:19

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "WHITE OLIVE PREMIUM" ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Πρόκειται για νέο εποχικής λειτουργίας τουριστικό κατάλυμα 48 δωματίων στη Ζάκυνθο, στην περιοχή του Λαγανά. Το ξενοδοχείο αποτελείται από δύο κτίρια, τα οποία διατάσσονται στην περίμετρο του οικοπέδου, με στόχο να δημιουργηθεί μια εσωτερική αυλή-αγκαλιά με πισίνα, στην οποία στρέφονται οι πτέρυγες των δωματίων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου λειτουργικά και αισθητικά συνόλου, στο οποίο όγκοι διαφορετικών αποχρώσεων δημιουργούν εσοχές και προεξοχές κάτω από ένα συνεχές ανοιχτόχρωμο πέπλο. Χώροι διπλού ύψους, καμπύλες γεωμετρίες και αλληλοτεμνόμενοι όγκοι διαμορφώνουν την αρχιτεκτονική ταυτότητα του κτιρίου.
Published in PROJECTS
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 15:19

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "ΑΣΤΕΡΙΑΣ" ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Το σχήµα του οικοπέδου και ο προσανατολισµός του, καθορίζουν τις βασικές συνθετικές αποφάσεις για το συγκρότηµα. Η ανάγκη για πανοραµική θέα προς τους νήσους Βαρδιάνους όρισαν την γεωµετρία της σύνθεσης. Επιλέχθηκε ως βασικός άξονας αναφοράς, αυτός του Βορρά - Νότου, µε ανεµπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Με κέντρο την περιοχή της πισίνας, στρέφονται οι άξονες κατά 45ο και οργανώνουν τα επιµέρους κτήρια. Με αυτό τον τρόπο, το κεντρικό σύµπλεγµα κτηρίων αποτελεί σηµείο αναφοράς, τόσο γεωµετρικό όσο και ουσιαστικό. Αυτή η σχέση των αξόνων διαµορφώνει µια φυγόκεντρη ανάπτυξη των κτηρίων, που αποτελεί µια απευθείας χωρική µεταφορά του Αστερία. Έτσι, τα επιµέρους κτήρια, συµµετέχουν σε ένα συνολικό µηχανισµό οργάνωσης του χώρου, µε σαφή ολιστικό προσανατολισµό. Οι απαιτούµενες επιφάνειες, διασπώνται σε πολλά επιµέρους κτήρια, που αντλούν γεωµετρικά χαρακτηριστικά από την τοπική αρχιτεκτονική. Η κλίµακα των κτηρίων, η σαφής συµµετρική ανάπτυξη και η στέγη, αποτελούν βασικά στοιχεία σύνθεσης. Η επανερµηνεία της τοπικής αρχιτεκτονικής αποτελεί βασικό συνθετικό εργαλείο για την πρόταση µας, και διαµορφώνει συνθήκες εντοπιότητας στην ταυτότητα του έργου. Τα επιµέρους κτήρια τοποθετούνται σε διαφορετικές στάθµες, εκµεταλλευόµενα τις κλίσεις του γηπέδου. Διαµορφώνεται έτσι µια κλιµάκωση των όγκων καθ’ όλη την ανάπτυξη του γηπέδου. Οι όγκοι του συγκροτήµατος διασπώνται και η αντίληψη του επισκέπτη καθορίζεται από οπτικές φυγές και σχεδιασµένα στιγµιότυπα που προκαλούν µια αλληλουχία εκπλήξεων κατά την κίνηση του ανάµεσα στα κτήρια.
Published in PROJECTS
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 15:47

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο στην Παχύαµµο, µια αποµονωµένη περιοχή στην δυτική Κύπρο. Το οικόπεδο, απλώνεται σε µια πλαγιά του νησιού προσανατολισµένη στο ηλιοβασίλεµα. Βασική παράµετρος σχεδιασµού αποτέλεσε η διαχείριση της πολύ έντονης υψοµετρικής διαφοράς.
Σε αυτό το κεκλιµένο επίπεδο, εισχωρούν οριζόντιες γραµµές που διαµορφώνουν τα επιµέρους κτήρια. Καθώς επηρεάζονται από τα φυσικά χαρακτηριστικά του τοπίου, τα βράχια και οι φυτεύσεις µετατοπίζονται. Οµαδοποιούνται ανάλογα µε την λειτουργία και τελικά σχηµατοποιούν ενιαίες κατασκευές που κρέµονται στο τοπίο. Κάθετοι πέτρινοι τοίχοι ξεφυτρώνουν από το βραχώδες ανάγλυφο και καθώς στρέφονται ως προς της κατακόρυφο, εντείνουν την αίσθηση της κίνησης. Οι µεγάλες επιφάνειες νερού διαµορφώνουν ουσιαστικά το όριο των δωµατίων, εντείνοντας την αίσθηση της αιώρησης πάνω από τη θάλασσα.
Οι κοινόχρηστοι χώροι του συγκροτήµατος συστρέφονται γύρω από την πτύχωση του αναγλύφου, δηµιουργώντας υπαίθριους χώρους προς όλες τις κατευθύνσεις. Με αυτό τον τρόπο ο επισκέπτης, αποκτά µια συνεχώς µεταβαλλόµενη αντίληψη του τοπίου, οποιαδήποτε ώρα της ηµέρας ανάλογα µε την θέση του ήλιου. Η άνοδος στο συγκρότηµα επιτυγχάνεται µέσω ενός τελεφερίκ, το οποίο τροφοδοτεί τα επιµέρους επίπεδα. Ζητούµενο της πρότασης, είναι η δηµιουργία ενός ενιαίου αντιληπτικά συνόλου, το οποίο όµως να διατηρεί την επιµέρους αυτοτέλεια της κάθε λειτουργικά ανεξάρτητης ενότητας.
Published in PROJECTS