Πρόκειται για ένα κτίριο 11.000 τ.μ., προϋπολογισμού 27.000.000 ευρώ  και ορίζοντας κατασκευής τριών ετών, το οποίο περιλαμβάνει τα κεντρικά γραφεία διοίκησης της Συνεργατικής  Κεντρικής Τράπεζας στη Λευκωσία σε συνδυασμό με το κεντρικό κατάστημα της πόλης και διάφορους χώρους δημόσιας χρήσης, όπως συνεδριακό κέντρο και καφετέρια. Η βασική θέση για το σχεδιασμό του κτιρίου συνοψίζεται στη διαμόρφωση επάλληλων "παλλόμενων" ζωνών που δε συγκροτούν απλά την εξωτερική επιδερμίδα, αλλά τονίζουν ένα ρέον σύστημα κίνησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις για συνεχή κίνηση δεδομένων και ροή πληροφορίας που χαρακτηρίζει το σύγχρονο τραπεζικό σύστημα. Η απαίτηση για υψηλής ποιότητας περιβάλλον εργασίας, καθώς και η ανάγκη για ένα κτίριο-τοπόσημο, τοπικής αλλά και υπερτοπικής εμβέλειας, οδήγησαν στο σχεδιασμό ενός κτιρίου που με σχεδόν «εμβληματικό» τρόπο διαμορφώνει τον αστικό και τον πολιτισμικό χώρο. Λειτουργώντας σαν τεράστιο σφουγγάρι, η μάζα του κτιρίου απορροφά στο εσωτερικό της το περιβάλλον, είτε επιτρέποντας στα εξωτερικά περιγράμματα να υποχωρήσουν κατά την οριζόντια έννοια, είτε με τη διάτρηση του κτηρίου κατά την κατακόρυφο, ρυθμίζοντας τις εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες και ενισχύοντας την άρτια οικολογική συμπεριφορά του κτιρίου. Η διαδικασία αυτή της διάβρωσης της κτιριακής μάζας από το ηλιακό φως και τον ελεύθερο αέρα, αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο την περιβαλλοντική προοπτική της προτεινόμενης λύσης, όπως και τη διαδραστική συσχέτισή της με το αστικό και το φυσικό τοπίο.
 
Το γραφείο μας πήρε την πρώτη θέση στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάθεση του εν λόγο έργου του οποίου η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.
Published in PROJECTS
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012 16:29

ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

Πρόκειται για ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων που καλείται να καλύψει τις ανάγκες μίας ή πολλών εταιρειών στα Τίρανα. Η χωροθέτηση των γραφείων και των λοιπών χώρων δημόσιου χαρακτήρα γίνεται στο μπροστινό τμήμα του οικοπέδου με κατάλληλο τρόπο ώστε να προβάλλεται ο δημόσιος χαρακτήρας του κτιρίου. Ο σχεδιασμός του εξωτερικού κελύφους έχει ως σκοπό να αναδείξει το κύρος και τον επαγγελματισμό της εταιρείας, χρησιμοποιώντας παράλληλα τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και δημιουργώντας βιώσιμους και πολυλειτουργικούς εσωτερικούς χώρους. Ο περιβάλλοντας χώρος είναι σχεδιασμένος ώστε να εντείνει την επιβλητικότητα του κτιρίου και να ενισχύει τη δημόσια εικόνα του.
Published in PROJECTS
Η ανάπλαση του χώρου του παλιού στρατοπέδου Στρεμπενιώτη, αποτελεί σημαντική υπόθεση για την ευρύτερη λειτουργία της πόλης. Αυτή η υπερτοπική σημασία του χώρου μελέτης ορίζει τις παραμέτρους σχεδιασμού. Με τον όρο ανάπλαση τις περισσότερες φορές εννοούμε την αισθητική αναβάθμιση της εικόνας της πόλης. Στην περίπτωση όμως της περιοχής μελέτης η πρότασή μας οφείλει να απαντήσει σε πολύ περισσότερα ζητήματα. Η περιοχή περιβάλλεται από τα σημαντικότερα δημόσια κτήρια της πόλης όπως το Δημαρχείο, την Μητρόπολη, αρκετά σχολεία καθώς και τους σημαντικούς χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου. Σε αυτή την κρίσιμη περιοχή για τη δημόσια εικόνα της πόλης, καλούμαστε να σχεδιάσουμε όχι μια απλή πλατεία, αλλά τον υπαίθριο χώρο που θα αποτελέσει σύμβολο για την πόλη και εικόνα προβολής της στο εξωτερικό. 
Published in PROJECTS