Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 11:49

ΥΠΟΣΚΑΦΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Αντικείμενο της μελέτης είναι ο σχεδιασμός δύο αυτόνομων κατοικιών τεσσάρων και τριών υπνοδωματίων αντίστοιχα, έχοντας ως βασικό γνόμωνα σχεδιασμού την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στο τοπίο και ταυτόχρονα τη διαλεκτική ένταξη του κτιρίου σε αυτό. Λαμβάνοντας υπόψιν την μεγάλη κλίση του οικοπέδου, δημιουργείται ένας ενιαίος υπόσκαφος τεθλασμένος όγκος σχεδιασμένος υπό τέτοια γωνία ώστε να διαφυλάσσονται οι αρχικές χωρικές και ποιοτικές αφετηρίες. Σημαντικές προϋποθέσεις υπήρξαν ο νότιος προσανατολισμός των κατοικιών προς την απέραντη θέα στον κόλπο του Λαγανά και η μέγιστη ιδιωτικότητα μεταξύ των δύο κατοικιών, εξασφαλίζοντας ποιοτικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και καθιστώντας ροϊκή την μετάβαση από το μέσα στο έξω και στο χώρο της πισίνας.
Οι καμπύλες φόρμες, ως συνθετικά εργαλεία, σε συνδυασμό με τα γήινα υλικά που επιλέχθηκαν συμβάλλουν στην προσαρμογή του κτιρίου στο τοπίο, ως φαινομενολογική απόρροια του περιβάλλοντος ελαιώνα.
Published in PROJECTS

Η πρόταση μας για τον σχεδιασμό μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων στο κτίριο του Σιλό στον Πειραιά επικεντρώνεται στην χωροθέτηση του μουσείου τόσο στο εσωτερικό του υπάρχοντος κτιρίου όσο και έξω από αυτό, έτσι ώστε η γεωμετρία του νέου κτιρίου να αποτελεί φυσική συνέχεια του υπάρχοντος - χωρική μεταφορά του παλιού στο μέλλον. Στο εσωτερικό βρίσκουμε μικρές αίθουσες και χώρους που δεν αλλοιώνουν τον φέροντα οργανισμό του Σιλό. Στην περιοχή έξω από το Σιλό βρίσκουμε όλες τις μεγάλες αίθουσες και τα καράβια. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ουσιαστική διατήρηση του Σιλό, τόσο ως προς τη λειτουργική μνήμη, όσο και ως προς το κόστος κατασκευής.

Η επιμήκης ανάπτυξη του μουσείου βοηθά στην απρόσκοπτη κυκλοφορία των επισκεπτών χωρίς μηχανικά μέσα. Με αυτό τον τρόπο οι εκθεσιακοί χώροι είναι προσβάσιμοι μέσω ήπιων κεκλιμένων ραμπών που ενισχύουν την περιπατητική εμπειρία. Επιπλέον, οι χρονοκάψουλες των καραβιών συνδέονται μεταξύ τους με γυάλινους διαδρόμους από τους οποίους έχουμε πανοραμική θέα προς το λιμάνι και τα σύγχρονα καράβια. Έτσι, το παρελθόν και το μέλλον συνυπάρχουν διαμορφώνοντας έναν διάλογο μοναδικό για την μουσειολογική εμπειρία. Όλα φιλοξενούνται κάτω από μια οριζόντια πλάκα που συμβολίζει το επίπεδο της θάλασσας. Τα εκθέματα βρίσκονται κάτω από την χωρική μεταφορά του πυθμένα, όπως ακριβώς και στο φυσικό περιβάλλον όπου βρέθηκαν. Τέλος, το μουσείο φτάνει μέχρι την άκρη της προβλήτας, ενισχύοντας την θεματική του σχέση με την θάλασσα, ενώ είναι ορατό πλέον από όλο το λιμάνι, αποτελώντας σημαντικό πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες.

Published in PROJECTS
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 15:53

ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Βασικό ζητούμενο της πρότασης αποτελεί η αισθητική αναβάθμιση του εξωτερικού κελύφους καθώς και η λειτουργική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων σε υφιστάμενο κτίριο γραφείων στη Μεταμόρφωση. Προτείνεται η δημιουργία νέων αρχιτεκτονικών στοιχείων στις όψεις του υφιστάμενου κελύφους. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία κατασκευάζονται από μεταλλικό σκελετό χωρίς να επηρεάζεται ο φέροντας οργανισμός του κτιρίου. Στόχος της νέας «επιδερμίδας» του κτιρίου είναι η διατήρηση της υπάρχουσας δομής αλλά ταυτόχρονα η διάσπαση της κτιριακής μάζας που θα προσεγγίζει την ανθρώπινη κλίμακα, δημιουργώντας χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς άνετους και οικείους προς το χρήστη. Η νέα πρόταση της όψης, αποτελείται από τμήματα τοίχων και παραθύρων που εναλλάσσονται μεταξύ τους, δημιουργείται έτσι ένα σύστημα όπου το «κενό» και το «πλήρες» ρυθμίζει την σκιά και το φως προς το εσωτερικό του κτιρίου, ενώ η ρυθμική εναλλαγή τους στην όψη δίνει την αίσθηση του συνόλου στους ανεξάρτητους όγκους της κτιριακής μάζας, προσδίδοντας έτσι μια ενιαία και αναγνωρίσιμη ταυτότητα στο κτίριο.
Published in PROJECTS
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 13:19

ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΠΙ ΟΔΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Η μελετητική ομάδα κλήθηκε να αναδιαμορφώσει εσωτερικά υφιστάμενο κτίριο γραφείων και καταστημάτων έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες μιας σύγχρονης και ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας. Το υφιστάμενο κτίριο, τμήμα ενός ευρύτερου οικοδομικού συγκροτήματος, χρονολογείται στο 2000 και απαρτίζεται από πέντε επίπεδα (ισόγειο, Α, Β, Γ, Δ όροφος) και υπόγειο. Το κτίριο αρχιτεκτονικά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της post modern αισθητικής της εποχής με ορθοκανονικές γυάλινες όψεις και ορθοκανονικές εσωτερικές διαρρυθμίσεις. 

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε εσωτερικά και με γνώμονα έναν αντίλογο σε καθετί ορθοκανονικό . Προτάθηκαν νέες ροϊκές χαράξεις οι οποίες διαπερνούν τον δομικό κάνναβο του κτιρίου αναδιαμορφώνοντας ριζικά την κάτοψη κάθε επιπέδου. Το κενό και το πλήρες, το φως και η σκίαση, βασικά συστατικά κάθε συνθετικής χειρονομίας υπακούν σε αυτούς τους νέους κανόνες και προσφέρουν στον χρήστη μία συνεχόμενη αίσθηση εναλλαγής.

Σε λειτουργικό επίπεδο οι νέες χαράξεις δημιουργούν διαδρομές και στην συνέχεια οι διαδρομές δημιουργούν χώρους. Οpen plan και κλειστοί χώροι εργασίας καθώς και κοινόχρηστοι χώροι εκτόνωσης παρατίθενται στην κάτοψη κάθε ορόφου και συνδέονται με τους άξονες της συνθετικής πρότασης. Ο σχεδιασμός της άνω στάθμης κάθε ορόφου συμπαρασύρεται από τις νέες χαράξεις, αποσταθεροποιώντας πλήρως την υφιστάμενη κατάσταση. Οι χαράξεις πέραν των χώρων και των διαδρομών παράγουν και στοιχεία εξοπλισμού(καθιστικά, γραφεία, τράπεζες συνεδρίων) προσδίδοντας στην συνοχή μίας συνολικής προσπάθειας και τονίζοντας ακόμα περισσότερο τις γενεσιουργές αιτίες του σχεδιασμού.

Published in PROJECTS